A macedón rendőrség könnygázt és riasztógránátokat vetett be, hogy szétoszlassa bevándorlók több ezer fős tömegét, amely Görögország felől próbált bejutni az országba.
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Macedóniában csütörtökön hirdettek rendkívüli állapotot két határtérségben, hogy megbirkózzanak a menekültáradattal. A rendőrség mellett a hadsereget is bevetették. A hideg éjszakát így rengeteg, főleg a Közel-Keletről érkező "menekült" volt kénytelen a határnál tölteni. Reggel pedig megpróbáltak áttörni a rendőrökön – számolt be a BBC. Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint az összetűzésekben legalább nyolc ember megsérült.
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
A Reuters helyszínen lévő tudósítója legalább négy vérző menekültet látott, akit a görög oldalon orvosi ellátásban részesítettek.
Zoom
Zoom
Zoom
Videók az oszlatásról:
A balkáni országon át vezet a menekültek útja Nyugat-Európába, becslések szerint csak az elmúlt két hónapban körülbelül 44 ezer migráns kelt át Macedónián.
(BBC - Reuters - Origó nyomán)
Frissítés: a "sérülékenyeket" már beengedik
A reggeli incidenst követően a rendőrök elvonultak a macedón-görög határról, így a "menekültek" akadálytalanul haladhattak tovább.
Macedónia ismét beenged bevándorlókat, de csak annyit, amennyit el tud látni és el tud szállítani - jelentette be péntek délután egy belügyi szóvivő, miután reggel még könnygázzal próbálták visszaszorítani a déli határon összegyűlt tömeget. "Engedünk annyi embert belépni, amennyit a szállítási kapacitásunk lehetővé tesz, és akiket megfelelő módon el tudunk látni" - mondta Ivo Kotevszki.
Délután több száz "menekült" jutott át akadálytalanul Görögországból Macedóniába. "A rendőrség elvonult, senki sem állított meg bennünket" - mondta egyikük a brit hírügynökségnek.
Zoom
Így sétálnak át - ott is - a drótkerítésen
Később azonban ismét dulakodás alakult ki a határnak ezen a szakaszán, amikor egyszerre mintegy ezer ember próbált meg a nyomukban bejutni, miközben a kormány egy közleményben azt jelezte, hogy csak a "sérülékeny kategóriába" tartozó "korlátozott számú" migránsokra vonatkozik a beutazási engedély.
Az ENSZ menekültügyi főbiztosa aggodalmát fejezte ki a macedón-görög határon kialakult helyzet miatt, és felvette a kapcsolatot a szkopjei külügyminisztériummal. Antonio Gutierres egy nyilatkozatban közölte: "biztosítékot kapott Szkopjétól arra nézve, hogy a jövőben nem zárják le a határt". A főbiztos a görög kormányt arra kérte, hogy nyújtson segítséget a határ görög oldalán rekedt embereknek, és helyezze el a határtól messzebb lévő létesítményekbe a menekülteket.
Bulgária pénteken bejelentette, hogy katonákat vezényel ki a határőrség megsegítésére. "A szomszédos országokban kialakult helyzetre és a menekülthullámra való tekintettel a védelmi minisztérium a belügyminisztériummal közösen intézkedéseket fog hozni a határok védelmében" - hangzik a szófiai közlemény. A belügyminiszter szerint a görög és a macedón határ védelmét erősítik meg.
(MTI)
Korábban írtuk: Rendkívüli állapotot hirdettek Macedóniában a bevándorlók miatt, a hadsereget is kivezényelték a határhoz
Kivezényelték a macedón hadsereget a görög határhoz, mert már napi 2500-3000 illegális bevándorló érkezik onnan napi szinten.
A macedón köztársasági elnök elrendelte a hadsereg bevetését országa illegális bevándorlók által használt két határőrizeti zónájában, valamint az ezek közötti közlekedési folyosón - közölte Somogyi Gyula, a szkopjei magyar nagykövetség első beosztott diplomatája pénteken az M1 aktuális csatornának telefonon nyilatkozva.
Zoom
Macedón katonák Kabulban - lassan Európa is Afganisztánná válik
A Szkopjéban tartózkodó magyar diplomata elmondta, hogy a Macedóniában csütörtökön kihirdetett rendkívüli állapot a következő harminc napban szintén azokra a területekre terjed ki, ahol most a katonaság is szerepet kap.
Macedónia célja, hogy a korábbinál szigorúbban ellenőrizze a zöldhatárt és a migránsokat a hivatalos határátkelőhelyekre terelje, ahol regisztrálni tudják őket - fejtette ki Somogyi Gyula, aki szerint az országon például Görögország irányába átutazó turisták, fuvarozók nem találkozhatnak olyan problémával, amelyet a bevándorlók okozhatnak.
Végh Andor, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa ehhez kapcsolódva emlékeztetett, hogy a Macedóniába érkező migránsok száma a közelmúltban napi 500-600-ról 2500-3000-re emelkedett, mindezt azonban az ország nem tudja kezelni vasúti hálózatával.
Korábban írtuk: Az országba érkező migránstömegek miatt döntött így a macedón kormány - jelentették be Szkopjéban csütörtökön. Ennek alapján az ország katonasága a rendőrségnek segít a macedón-görög határ ellenőrzésében.
A szkopjei sajtó beszámolói szerint több ezer bevándorló rekedt a határsávban, mert nem sikerült átjutniuk Macedóniába. miután a macedón rendőrség és katonaság a macedón-görög határszakaszon járőrözik.
Ezzel egy időben több ezer határsértő tartóztatta fel a Szalonikiből Szkopjéba tartó személy- és teherszállításra használt vonatokat. Ezt a vasútvonalat használja a legtöbb migráns arra, hogy Görögországból Macedóniába, majd onnan Szerbiába jusson. A legtöbben azért választják a vasutat, mert a vonatjegyek jelentősen olcsóbbak a buszjegyeknél vagy a taxisok fuvardíjainál. (Ott ugyanis nem ingyen utaztatják őket, mint nálunk - a szerk.)
A macedón-görög határ melletti Gyevgyelija városkában naponta több mint ezren próbálnak meg feljutni a szerelvényekre, az utóbbi napokban többször is összeütközések voltak a migránsok között, a helyekért folytatott tusakodásban többen is megsérültek. Mivel kevés a vasúti vagon, Szkopje a szomszédos országoktól kért segítséget, eddig azonban egyik kormány sem válaszolt.
Csak az utóbbi egy hónapban majdnem 39 ezer bevándorlót regisztráltak Macedóniában, többségük Szíriából indult útnak. A hivatalos adatok szerint mintegy kétezer migráns lépi át minden nap a görög-macedón határt, ahonnan Szerbiába, majd Magyarország és más európai uniós országok felé folytatják útjukat.
(MTI korrigálva)