Németországban a szövetségi kormány és a tartományok vezetői csütörtökön megállapodtak a menekültügyi rendszer átalakításáról, a tervek szerint a legtöbb új szabály már novemberben hatályba lép. A kancellár a csomag további elemei közül kiemelte, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentik a menedékkérőknek járó készpénzes juttatás arányát, és növelik a természetbeni juttatások arányát.
A menekültügy finanszírozásáról és számos szabály átalakításáról szóló csomagot több hétig tartó előkészítő munka után fogadták el a legfelső szinten, a tartományi vezetők és a kormány tanácskozásán, amely a vártnál később, csütörtökön késő este ért véget a berlini kancellári hivatalban.
A megállapodás szerint a szövetségi kormány egy rugalmas, a menedékkérők mindenkori száma alapján formálódó rendszer révén vesz részt az érkezők tartományi hatáskörbe tartozó ellátásának finanszírozásában. A tartományoknak menedékkérőnként havonta 670 eurót (potom 210 ezer forint - a szerk.) fizetnek a szövetségi költségvetésből a regisztrációtól egészen a menekültügyi eljárás lezárásáig.
A lélegző rendszerre épülő megoldással a szövetségi kormány átveszi a tartományoktól az abból adódó pénzügyi kockázatot, hogy nem tudni előre, mennyi menedékkérőt kell ellátni, és mennyi ideig tart a menedékjogi kérelem elbírálása - emelte ki Angela Merkel kancellár az úgynevezett menekültügyi csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatón.
A kormány további 500 millióval támogatja szociális lakások építését, 350 millió euróval pedig a felnőtt kísérő nélkül érkező, kiskorú menedékkérők - nem a menekültügyi, hanem a gyermekvédelmi jogszabályok alapján meghatározott - ellátását.
A kancellár a csomag további elemei közül kiemelte, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentik a menedékkérőknek járó készpénzes juttatás arányát, és növelik a természetbeni juttatások arányát. Továbbá a biztonságos származási országok közé sorolják Koszovót, Albániát és Montenegrót. A másik három EU-n kívüli nyugat-balkáni országot (Szerbia, Macedónia, Bosznia-Hercegovina) már tavaly a biztonságos országok közé sorolták.
Ettől a két intézkedéstől azt remélik, hogy csökken a menedékkérők jelentős részét - a legutóbbi becslések szerint 40 százalékát - kitevő nyugat-balkáni kérelmezők száma, mert a német menekültügyi ellátórendszer kevésbé lesz alkalmas készpénz felhalmozására a többnyire nem elnyomás, üldöztetés, hanem a szegénység, kilátástalanság elől menekülő nyugat-balkániak számára, a biztonságos ország státus révén pedig felgyorsul a kérelmek elbírálása, ami az esetek csaknem 100 százalékában a kérelem elutasítását és a kérelmező kiutasítását jelenti.
A csomag egy sor további elemet is tartalmaz, és azt a kormány már a jövő héten elfogadja a külön a menekültügyi reform miatt szerdáról keddre előrehozott ülésén. Ezután a törvényhozás két háza - a Bundestag és a tartományi kormány képviselőiből álló Bundesrat - gyorsított eljárással tárgyalja a javaslatokat, októberben elfogadja őket, és november 1-jén életbe is léphetnek az új menekültügyi szabályok - mondta Angela Merkel.
Megjegyezte, hogy a törvényalkotási folyamatban ugyan még módosulhatnak az elképzelések, de jelentős eltérés nem várható a csütörtöki találkozón rögzített megállapodáshoz képest.
A kancellár és két tartományi miniszterelnök, Dietmar Woidke brandenburgi és Reiner Haseloff szász-anhalti kormányfő közös sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a tanácskozáson meghallgatták a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hatóság (BAMF) vezetőjének beszámolóját a - jelenleg átlagosan 5,4 hónapig tartó - menekültügyi eljárások felgyorsítására kidolgozott elképzelésekről, amelyektől mindenki jelentős előrelépést remél.
(MTI nyomán)