Oroszország és az Egyesült Államok vezette koalíció ugyanazokat a szervezeteket tarja terroristának Szíriában - jelentette ki az ENSZ-közgyűlés 70. ülésszakának általános vitája alkalmából New Yorkban tartózkodó Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön újságíróknak.
Mint mondta, az oroszok, csakúgy mint a koalíció, az Iszlám Államot (IÁ), az an-Núszra Frontot és más szervezeteket tekintik célpontnak. Szavai szerint Moszkva nem tartja a Nyugat által támogatott és "mérsékeltnek" tekintett Szabad Szíriai Hadsereget terrorszervezetnek, annak ezért a szíriai politikai rendezési folyamat részesének kell lennie.
Szergej Lavrov szerint "nagyon hamarosan" megtörténik majd az orosz-amerikai katonai kapcsolatfelvétel annak érdekében, hogy Szíriában el lehessen kerülni az egymással párhuzamosan működő légierők közötti, nem szándékos konfliktusokat.
Lavrov nem kommentálta az állítólagosan készülő szíriai-iráni szárazföldi offenzíváról szóló jelentéseket. Leszögezte ugyanakkor, hogy az orosz harci gépek Irakban nem terveznek csapásokat végrehajtani. "Udvarias emberek vagyunk. Nem megyünk, ha nem hívnak minket" - mondta.
Az orosz diplomácia vezetője szerint hazájának szíriai katonai fellépése összhangban áll a nemzetközi joggal, az amerikai vezetésű koalíció légicsapásait viszont ebből a szempontból elhibázottnak nevezte.
Bagdad kész tanulmányozni egy orosz ajánlatot iraki légicsapásokról
Bagdad kész lenne tanulmányozni bármilyen orosz javaslatot az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet iraki területen található állásainak bombázásáról - mondta csütörtökön az ENSZ Közgyűlésén részt vevő Haider al-Abádi iraki miniszterelnök a France24 francia hírtelevíziónak adott interjúban.
Arra a kérdésre, hogy az iraki kormány tárgyal-e Moszkvával az IÁ iraki állásainak esetleges bombázásáról, az iraki kormányfő elmondta: "Még nem. De ez egy lehetőség. Ha kapunk ajánlatot, megvizsgáljuk". Az orosz külügyminisztérium szinte azonnal jelezte, hogy kész megvizsgálni az iraki légi csapások lehetőségét, ha azt az iraki kormány kéri, vagy arra az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata kötelezi.
"Ha kapunk egy ilyen felkérést az iraki kormánytól, vagy az ENSZ Biztonsági Tanácsának van egy határozata, megvizsgáljuk (a légi csapások) politikai és katonai lehetőségét" - mondta egy orosz illetékes a RIA Novosztyi hírügynökségnek.
"Oroszország tényleg az IÁ ellen akar harcolni és a háborús arzenált az IÁ ellen vezeti" - hangsúlyozta az iraki miniszterelnök. "(Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) szerint Oroszország az Iszlám Államot közvetlen veszélynek tekinti hazája biztonságára" - tette hozzá.
Az iraki kormányfő szerint "nagyon meglepő" lenne, ha az orosz bombázók más csoportot is támadnának, mint az IÁ, miután több mint kétezer orosz (állampolgár) harcol jelenleg az IÁ-val, akik megrögzött harcosok, terroristák, bűnözők". "Ha ezek hazatérnek Oroszországba, káoszt fognak provokálni. Úgy gondolom tehát, hogy Oroszországnak érdekében áll az Iszlám Állam ellen harcolni, és azt kívánom, hogy hatékonyan tegye" - hangsúlyozta az iraki kormányfő.
(MTI nyomán)