Újabb részletek derültek ki a roseburgi ámokfutó vérengzéséről. "Feküdj a földre! Keresztény vagy?" – üvöltötte Chris Mercer, miután fegyverrel a kezében bejutott az Oregon állambeli város Umpqua nevezetű felsőoktatási komplexumába, és belőtt, majd berontott egy tanterembe.
Zoom
A New York Post információi szerint az egyetemisták halálra rémülve teljesítették a férfi parancsait, és közülük kilencen az életükkel fizettek az őszinte válaszért. Ugyanis, aki igent mondott, azt Mercer fejlövéssel kivégezte, aki pedig nemet, az a lábába kapott egy golyót. Mindez nagyon gyorsan történt, és az első lövés után kitört a pánik, szerencsére a rendőrök is siettek a tanintézmény felé.
A háromezer hallgatót oktató Umpqua főiskolán ekkor egy fegyvertelen biztonsági őr teljesített szolgálatot.
– 10 óra 40 perckor értesültünk a lövöldözésről – közölte Dwes Hudson, a Douglas megyei seriff hivatal szóvivője. Az Oregon Live hírportál értesülése szerint a rendőrök tűzpárbajban végeztek az ámokfutóval 13 óra 10-kor, majd átvizsgálták az épületegyüttest esetleges társak, és bombák után kutatva, de semmit sem találtak. A fegyveres támadó halálát a seriff, John Hanlin is megerősítette, és kiderült, hogy a férfinál további három pisztoly volt. Sajtóhírek szerint a tíz halálos áldozaton kívül 15-en sérültek meg, közülük heten súlyosan.
– Félelmetes volt. Én a könyvtárban bújtam el. Majd amikor a rendőrök megkértek minket, hogy tarkón összekulcsolt kézzel hagyjuk el az épületet, végig azon imádkoztam, hogy ússzam meg élve – idézte fel a KOIN televízió riportjában Lacey Gregory diáklány.
– Azonnal bezártuk az épület bejáratait. Személyesen mentem ki, hogy a mosoda ajtaját is bezárjam, amikor a kampusz elejéről a lövéseket hallottam – magyarázta Dennis O'Neill, az intézmény igazgatója a News Review hírportálnak.
(Blikk nyomán)
Korábban írtuk: "Kevert fajú" vallásgyűlölő ölt az oregoni egyetemen - egy fehérgyilkos nigger volt a példaképe
A rendőrség szerint a 26 éves Chris Harper Mercer ölt meg csütörtökön több embert az Oregon állambeli Roseburgben az Umpqua Városi Főiskolán.
Bár hivatalosan egyelőre nem közölték az elkövető kilétét, nevük elhallgatását kérő rendőrségi, illetve kormányzati forrásokra hivatkozva a CBS, a CNN, az NBC és az AP hírügynökség is azt jelentette, hogy Chris Harper Mercer volt a fegyveres.
A The Daily Beast című online magazin úgy értesült, hogy Harper Mercer internetes bejegyzéseiben megvetését fejezte ki az intézményes vallással szemben, konzervatív republikánusként jellemezte magát és az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) terrorszervezet szimpatizánsának mutatkozott. Emellett rokonszenvét fejezte ki a néger Vester Flanagan iránt, aki augusztus végén élő adásban agyonlőtt két roanoke-i tévést, és a gyilkosságról maga is felvételt készített.
Egy 18 éves diáklány, Kortney Moore a Roseburg News-Review című helyi lapnak elmondta, hogy a támadó belőtt a tanterembe, majd padlóra fektetett mindenkit. Ezután felszólította az embereket, hogy álljanak fel és mondják el, milyen vallásúak és tüzet nyitott.
Arra, hogy milyen hitű hallgatókra lőtt rá a fegyveres, nem tért ki a tudósítás.
Zoom
"Úgy tűnik, minél több embert öl meg valaki, annál inkább reflektorfénybe kerül" – írta Harper Mercer.
Zoom
A fegyveres támadás áldozatainak számát kezdetben 15-re tették, az állami főügyész később is 13 halálos áldozatról beszélt, a helyi seriff legfrissebb nyilatkozatában ugyanakkor hét sebesültet és tíz halottat említett. Egyes jelentések szerint kilenc áldozatról van szó, a tizedik a támadó, aki tűzharcba keveredett a rendőrökkel, és végül ő is meghalt.
Biden a fegyvertartás "ésszerű szabályozására" szólított fel
Barack Obama amerikai elnök szerint a fegyveres támadások rutinszerűvé váltak az Egyesült Államokban, és Amerika belefásult a tömeges fegyveres gyilkosságokba. Az elnök azután mondott rendkívüli televíziós beszédet, hogy egy fegyveres férfi csütörtökön több embert megölt, illetve megsebesített az Oregon állambeli Roseburgben, az Umpqua Városi Főiskolán.
Beszédében a láthatóan feldúlt Obama azt mondta, hogy az együttérzés és a fohász többé már nem elegendő az ilyen helyzetekben, mert nem képesek elejét venni a hasonló eseteknek. Arra bátorította a nézőket, hogy olyan politikusokra voksoljanak, akik készek tenni a probléma megoldása érdekében.
Az elnök legutóbb júniusban szólalt meg a nyilvánosság előtt a kérdéssel kapcsolatban, miután a dél-karolinai Charlestonban egy feketék látogatta templomban egy rasszista támadó kilenc hívőt lőtt agyon.
Obama az oregoni tragédiával kapcsolatban elrendelte, hogy a szövetségi létesítményeken a nemzteti gyász jeleként bocsássák félárbocra az amerikai lobogót.
Joe Biden alelnök a halottak és a sebesültek nagy számára hivatkozva azt mondta: a nyomozás valószínűleg meg fogja erősíteni, hogy a mészárlást félautomata vagy automata fegyverrel követték el. Biden a fegyvertartás "ésszerű szabályozására" szólított fel.
Oregonban egyébként, több más demokrata vezetésű államhoz hasonlóan, a newtowni Sandy Hook iskolában a 2012. december 14-i ámokfutás után megszigorították a fegyverhez jutás feltételeit. Ezt szövetségi szinten, alapvetően a fegyverlobbi ellenállása miatt, nem sikerült erősebb ellenőrzés alá vonni.
A háromezer hallgatót képző Umpqua főiskolán egy műszakban csak egy biztonsági őr teljesít szolgálatot, fegyvertelenül.
(MTI nyomán)
Korábban írtuk: A 22 ezres Roseburg városban található Umpqua egyetemen egy fegyveres több terembe bement, és lövöldözni kezdett. Sok a halott és a sérült. A rendőrök elfogták a támadót.
Az oregoni Umpqua egyetemen csütörtök délelőtt egy fegyveres több embert megölt, és sok sérült lehet a helyi híradások szerint. A CNN úgy tudja, legalább tíz halott lehet, és legalább húszan sérülhettek meg, az állami rendőrség egyelőre csak becsülni tudott, de ugyanezeket a számokat közölték. Attól tartanak, hogy az áldozatok száma még emelkedhet. Ketten kórházba szállítás közben haltak meg.
A támadó állítólag több terembe is bement, és lövéseket adott le, a támadás egy percig tarthatott. A férfit azóta őrizetbe vették, azt még nem tudni, hogy ő megsérült-e, illetve, hogy az egyetem diákja-e. A CNN szerint a támadás előtti reggelen egy szöveget "posztolt" egy közösségi oldalon. Egy tanuló twitterén azt írta a támadásról, hogy hatalmas volt a pánik, az emberek mindenfelé rohanni kezdtek, amikor meghallották a lövéseket.
Az egyetemet és környékét teljesen lezárták, a helyszínen rengeteg a rendőr és a mentőautó, az összes környéken elérhető mentőt a helyszínre riasztották. A 110 km-re lévő Eugune-ből is segítséget küldtek. Több mentőhelikopter is érkezett a campusra.
Kivonultak az ATF ügynökei is. A területet most átvizsgálják, hogy nincs-e valahol robbanóanyag. A helyszíni képek szerint a távozó diákok, alkalmazottak táskáit is átvizsgálják a rendőrök. Ez egy biztonsági intézkedés lehet, ha a támadónak társa volt. Busszal szállítják el a diákokat az egyetemről, az összes épületet kiürítik.
A 22 ezres Roseburg városban található intézmény 1961-ben nyílt, 3300 nappali tagozatos diákja van, sokan harminc fölöttiek. A campus egy viszonylag elszigetelt területen található a város szélén, egy hegy tetején. Roseburgot békés, nyugodt környéknek írták le a helyiek.
Évek óta nem volt ilyen súlyos iskolai lövöldözés az Egyesült Államokban. 2012 decemberében egy connecticuti általános iskolában 27 embert lőtt le, végül magával is végzett egy 20 éves férfi. Az áldozatok nagy része 5-10 éves gyerek volt. Oregonban idén már volt egy iskolai támadás: akkor egy fegyveres megölt egy diákot, egy tanárt pedig megsebesített Portland körzetében. A támadót holtan találták meg.
Fehér Ház: a fegyverkérdés továbbra is prioritás
Az oregoni lövöldözés után a Fehér Ház szóvivője, Josh Earnest közölte, a fegyverszabályozás kérdése továbbra is prioritás az Obama-adminisztráció számára. Az elnököt belbiztonsági tanácsadója tájékoztatta a támadásról. A republikánus elnökjelölt Jeb Bush részvétét fejezte ki a tragédiában érintett családok számára, és érthetetlen cselekménynek nevezte a támadást.
(Index nyomán)