Átfogó szárazföldi hadműveletbe kezdett a szír hadsereg a Ghab-síkságon. A támadás azért vált lehetségessé, mert az orosz légierő és haditengerészet korábban csapásokat mért az Iszlám Államra.
Támadást indítottak a kormányerők és a velük szövetséges milíciák az orosz légierő támogatásával október 8-án, csütörtökön a nyugat-szíriai Ghab-síkságon - közölte a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).
A beszámoló szerint a "felkelők" az év elején nyomultak be a területre és fenyegették azokat a tenger menti területeket, amelyek létfontosságúak a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette rendszer számára. Ezeknek a területeknek a visszafoglalására indult most átfogó hadművelet.
Az OSDH igazgatója, Rami Abdel Rahman szerint a kormánycsapatok föld-föld rakétákkal vették tűz alá a "felkelők" állásait az orosz harci repülőgépek támogatása mellett. Ali Ajúb tábornok, a szíriai hadsereg vezérkari főnöke csütörtökön bejelentette, erőik széles körű támadást indítottak, hogy megsemmisítsék a terroristákat, és felszabadítsák az általuk korábban elfoglalt területeket. Hozzátette, hogy az orosz légierő csapásai aláásták az Iszlám Állam dzsihadista szervezet és más fegyveres terrorista csoportok hadműveleti lehetőségeit.
(MTI nyomán)