"Építési jellegű" munkálatok kezdődhetnek az osztrák-szlovén határ egy szakaszán - jelentette be kedden a stájerországi Spielfeldnél az osztrák belügyminiszter, aki szerint nem kerítést építenek és nem a határt zárják le, hanem a "menekültek" rendezett átjutását segítik.
Zoom
Johanna Mikl-Leitner "építési jellegű intézkedésekről" beszélt, de azt nem részletezte, hogy mire készülnek. "Nem arról van szó, hogy kerítést építünk a határ mentén, hanem annak a lehetőségnek a megteremtéséről, hogy nagyszámú ember rendezett formában lépje át a határt" - tette hozzá.
Tájékoztatása szerint a tervezés szakasza kezdődött el, a megvalósítás időpontjáról a kormány dönt. A miniszter több kilométeren át elterülő "műszaki zárról" beszélt, amelyet a spielfeldi határátkelő elé terveznek építeni. A Die Presse című osztrák lap a belügyminisztériumra hivatkozva azt írta: tervekről és óvintézkedésről van szó. Az újság szerint ha nem is nevezik kerítésnek a tervezett építményt, valójában erről lehet szó.
A miniszter szerint Ausztria teljesítőképességének határaihoz érkezett, a befogadóhelyek egyre telítettebbek, hiszen többen érkeznek délről az országba, mint ahányan elhagyják Ausztriát Németország irányába. Johanna Mikl-Leitner elmondta: Stájerországban óráról órára változik a helyzet, jelenleg háromezer és nyolcezer között van a határátlépések száma, azonban azzal kell számolni, hogy ez hamarosan elérheti a 12 ezret is.
Kijelentette: a "menekültek" áradata a következő napokban felerősödhet, és nemcsak az időjárási viszontagságokkal kell számolni, hanem azzal is, hogy egyre agresszívabbak lesznek a "menekült"csoportok. A miniszter arról is beszélt, hogy 2016 januárjára további 200 rendőrt képeznek át határrendészeti munkálatokra. Úgy vélte további kétezer rendőrre lenne még szükség.
A Stájerországi tartományi vezető Hermann Schützenhöfer szerint a belügyminiszter által bejelentett intézkedés "az első lépés a helyes irányba", hiszen segíti a határvédelmet. A néppárti politikus szerint üdvözlendő minden intézkedés, amely javít a jelenlegi helyzeten. Stájerország már többször kérte a többi tartomány és az állam segítséget a menekülthelyzet megoldásában, a migránsok elhelyezésében és szállításában.
Frissítés: alakul ez: már "kerítésről is szó van"
Természetesen kerítésről is szó van - közölte az osztrák belügyminiszter az Ö1 osztrák közszolgálati rádió szerda reggeli műsorában azzal kapcsolatban, hogy Ausztria erősíteni kívánja az osztrák-szlovén határ ellenőrzését.
Johanna Mikl-Leitner kedden délután jelentette be, hogy "építési jellegű" műszaki munkálatok kezdődhetnek Ausztria déli határrészén, felkészülve arra a lehetőségre, hogy rosszabbodik a helyzet. Ebben a nyilatkozatában azonban a tárcavezető kerítésről még nem tett említést.
A belügyminiszter szerdán kifejtette: Németország bejelentése, miszerint befogadja a szíriai migránsokat, indította el a nagy menekültáradatot.
2. frissítés: újabb magas labda a kormánynak
Szijjártó Péter a Külgazdasági és Külügyminisztérium által az MTI-hez eljuttatott közleményében mindezzel kapcsolatban kiemelte: minden európai vezetőnek - így az osztrák belügyminiszternek és védelmi miniszternek is - be kell fejeznie a kettős beszédet.
"Ausztria korábban elképesztő vádakkal illette Magyarországot a kerítés megépítése miatt, és most mi történik? Ausztria kerítést épít az osztrák-szlovén határon" - fogalmazott. Hangsúlyozta: Bécs korábban bírálta Magyarországot a kerítés miatt, de néhány napja az osztrák külügyminiszter elismerte, hogy a magyar modell sikeres. Ausztria most kerítést épít, de azt állítja, hogy ez nem olyan, mint a magyar kerítés, hanem másfajta - közölte.
A külügyminiszter úgy látja, ezek szerint "Európában kétfajta kerítést lehet építeni, és alkalmazni lehet a kettős mércét." Ezt be kell fejezni - tette hozzá.
Szijjártó Péter kifejtette: Magyarország az egyetlen ország, amely megfelel az európai előírásoknak, és itt az ideje, hogy a többi ország is betartsa a jogszabályokat. A V4-es országok támogatásával Magyarország meg tudja védeni a határait, az Európai Unió 28 tagállamának pedig ugyanígy össze kell fognia és meg kell védenie Görögország határát - mutatott rá a tárcavezető.
(MTI)