Őrizetbe vette az ukrán legfőbb ügyészség a soviniszta Hazafiak Ukrajnai Egyesülése (UKROP) nevű nemrég létrehozott párt vezetőjét, Igor Kolomojszkij ismert "ukrán" oligarcha, dnyipropetrovszki exkormányzó “jobbkezét” a hét végén Kijevben.
A politikus ügyvédje szerint nyílt politikai nyomásgyakorlásról van szó az UKROP pártra, amely a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszkban igen jó eredményt ért el az egy héttel ezelőtt tartott helyhatósági választásokon. A nemrég alakult párt az eddig közölt nem hivatalos eredmények szerint megszerezte a szavazatok többségét a tanácsválasztáson, polgármesterjelöltje pedig bejutott a második fordulóba. A pártot létrehozó és vezető Hennagyij Korbant a főügyészség sikkasztással és bűnszövetkezetben való részvétellel gyanúsítja. Szombat esti kihallgatása során vették őrizetbe a főügyészségen, és jelenleg Kijevben tartják fogva az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) vizsgálati fogdájában.
A politikus tagadja, hogy sikkasztott volna abból az állami védelmi alapból, amelyet állítása szerint ő maga hozott létre Dnyipropetrovszkban a kelet-ukrajnai hadműveletben részt vevő ukrán fegyveres erők támogatására, és az alapítvány “fő adományozója” volt. Azzal is gyanúsítják a hatóságok, hogy köze volt két állami hivatalnok elrablásához, amit Korban szintén tagad. Ügyvédje szerint őrizetbe vételekor a hatóságok számos eljárási hibát követtek el. Igor Kolomojszkij március végén hangos botrányok után távozott a dnyipropetrovszki kormányzóság éléről. Helyettese, Hennagyij Korban vele együtt lemondott, ezután alapította meg az UKROP pártot (a mozaikszó jelentése: kapor).
Zoom
Igor Kolomojszkij "hatezer éves" bajkeverő nem ismeretlen olvasóink számára
Kolomojszkij, az ismert dnyipropetrovszki oligarcha – aki egyebek mellett tulajdonosa Ukrajna legnagyobb pénzintézetének, a Privatbanknak és a MAU ukrán légitársaságnak – összekülönbözött a kijevi vezetéssel két állami többségi tulajdonú, de már régóta az üzletember-politikus befolyása alatt álló olajvállalat, az Ukrnafta és az Ukrtransznafta irányítása ügyében. A konfliktust végül Petro Porosenko államfő és Kolomojszkij rendezték egymás között: az oligarcha benyújtotta lemondását a kormányzói posztról, amit az elnök – megköszönve a tisztségben végzett munkáját – elfogadott. Az exkormányzó beleegyezett a vezetőcserékbe is az említett olajvállalatoknál.
Kolomojszkij hozta létre a Luhanszk megyében szolgáló Ajdar nevű önkéntes zászlóaljat a Moszkva-barát kelet-ukrajnai szakadárok elleni művelet támogatására. A dnyipropetrovszki exkormányzót Kijev korábban többször megvádolta azzal, hogy az alakulatba verbuvált önkénteseket saját magánhadseregeként is alkalmazza nyomásgyakorlásra üzleti, politikai érdekeinek érvényesítése érdekében.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: