Varsóban tegnap mintegy ötvenezren vonultak a Függetlenség Menetén (Marsz Niepodleglosci), köztük sok magyar, így a Jobbik Magyarországért Mozgalom politikusai és támogatói is. A lengyelek a nemzeti megmozdulást kihasználva tüntettek többek között az iszlám európai térhódítása, a migránsáradat és az Európai Uniónak a nemzetállamokra gyakorolt diktatúrája ellen. A Varsó belvárosából kiinduló és a Nemzeti Stadion elé megérkező több kilométer hosszú menet a Visztula egyik hídján is átvonult – olvasható a Függetlenség Menetének Facebook-oldalán.
Zoom
Magyarok a varsói Függetlenség Menetén (Fotó: Béli Balázs)
A hatalmas tömeg fehér-piros lengyel nemzeti zászlókat lengetve az iszlám európai elterjedését ellenző jelszavak mellett azt is skandálta, hogy „Lengyelország a lengyeleké!” (Polska dla Polakow).
Zoom
A Visztula hídján átvonuló végeláthatatlan tömeg (Fotó: Marek Bochenski Facebook-oldala)
A menetben több ponton és állandóan robbantak a petárdák, a rögtönzött tűzijátékok, amelyek füstje sokszor belepte a tüntetőket, ünneplőket. A migrációt ellenző Bürgerbewegung Dresden (Drezdai Polgári Mozgalom) közösségi oldal beszámolója szerint a lengyel hazafiak a tömegmegmozdulás során EU-zászlót is égettek.
Zoom
Lengyel, magyar, két jó barát (Fotó: Függetlenség Menete Facebook-oldal)
De még az EU-zászló elégetésénél is meghökkentőbb volt a varsói tüntetők egyik magasba emelt transzparensén olvasható egyértelmű, a kereszténység és a nemzetállamok eltüntetésén mesterkedő brüsszeli zsarnokságnak címzett üzenet: „Az EU szabaddá tesz”, „Európa koncentrációs tábor.” (Az idézett feliratoknak valószínűleg Európán kívül is élénk visszhangja lesz az elkövetkezendő órákban – H. J.)
Zoom
Zászlóerdő tegnap este Varsóban (Fotó: Függetlenség Menete Facebook-oldal)
A felvonulás végén Varsóban beszédet intézett a lengyel és magyar ünneplőkhöz Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere is. A tömegben több helyen is fölbukkant a „Polak, Wegier, dwa Bratanki” (Lengyel, magyar, két jó barát) felirat.
H. J. - Kuruc.info
Frissítés: zengett a "Polak, Wegier, dwa bratanki":