Szerbia és Macedónia csütörtökön úgy döntött, hogy a Nyugat-Európába tartó migránsok közül csak a konfliktusövezetekből - Szíriából, Irakból és Afganisztánból - érkezőket engedi belépni területére. Az intézkedés hatására legalább kétezer bevándorló rekedt Idomeni határállomáson, ahol egyetlen migráns sem léphette át a határt.
Éjfél után azonban ismét megindult az átkelés, és péntek reggelig négyezer szíriai, iraki és afgán lépte át a határt - közölte a nevének elhallgatását kérő görög rendőrségi illetékes. További ezer Macedóniába tartó migránstól - főként marokkói, bangladesi és algériai fiataltól - a macedón hatóságok megtagadták a belépést.
A macedón rendőrség több olyan migránst is visszatoloncolt a határ görög oldalára, akiknek annak ellenére sikerült átjutni az átkelőn, hogy a jelenlétüket nem kívánatosnak minősítették.
A macedón rendőrség megerősítette, hogy pénteken kora reggel ismét megnyitották a határt. A helyzet az AFP hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítói szerint nyugodt volt.
Az Idomeni és Gyevgyelija közötti határátkelőt használják legtöbbet azok a bevándorlók, akiknek sikerül Törökország földközi-tengeri partvidékéről a görög szigetekig eljutniuk. Az év eleje óta 800 ezer migráns érkezett a tengeren Európába.
(MTI)