Meg nem erősített hírek szerint már nincs életben az a két ausztriai lány, akik tavaly áprilisban az Iszlám Államhoz mentek Szíriába. A fiatalabbik, a 16 éves Sabina Selimovic valószínűleg tavaly decemberben halt meg egy ütközetben, a 17 éves Samra Kesinovicot pedig állítólag megölték októberben, amikor el akart szökni Szíriából. Az osztrák hatóságok egyelőre nem erősítették meg egyik értesülést sem.
Zoom
A boszniai származású Sabina és Sandra szülei a kilencvenes években menekültek Ausztriába a balkáni háború elől.
A két barátnő tavaly áprilisban indult útnak Bécsből, Törökországon keresztül jutottak Szíriába, és ott valószínűleg feleségül mentek vagy feleségül kényszerítették őket dzsihadistákhoz.
Egyes cikkekben úgy emlegették őket, mint az Iszlám Állam „poszterlányai”.
Zoom
A ruha teszi az asszonyt
A közösségi oldalakon olyan fotók jelentek meg róluk, amelyeken burkában, gépfegyverrel a kezükben pózolnak, illetve fegyveresek veszik körbe őket.
Zoom
Az osztrák hatóságok egy boszniai származású iszlamista hitszónokot vádolnak azzal, hogy Bécsben rábeszélte a lányokat az utazásra. A férfit tavaly novemberben tartóztatták le.
Zoom
Újabban így fest egy tipikus osztrák
Sabina valószínűleg tavaly decemberben meghalt egy légicsapásban, 16, más források szerint 15 évesen. A 17 éves Samra állítólag októberben meg akarta szökni a szíriai Rakkából, és haza akart menni, de megölték.
Zoom
A lányokról hírt közlő forrás egy tunéziai nő lehet, aki korábban szintén Szíriába utazott az Iszlám Állam terroristáihoz, találkozott a két kalandvágyóval Rakkában, de ő később haza tudott menni onnan.
David Scharia ENSZ-szakértő is úgy tudja, hogy az egyik lány meghalt egy támadáskor, a másik pedig eltűnt, utóbbi esetben valószínűleg Samrára utalt.
Az osztrák hatóságok egyelőre egyik értesülést sem kommentálták – írja a The Independent és a The Daily Mail.
A The Daily Mail emlékeztet, hogy a Paris Match nevű hetilap korábban SMS-ben váltott üzeneteket Sabinával, aki tagadta, hogy terhes lett volna, és állította: szabad életét él Szíriában, és vallását is szabadon gyakorolhatja, amit szerinte Bécsben nem tehetett meg.
Zoom
A képen a két bosnyák lány látható - valóban csodás dolog az IÁ-féle vallásszabadság
Elismerte, hogy férjhez ment egy katonához, aki a lap szerint akkor is mellette volt, amikor az üzeneteket írta – vagyis nem tudni, saját gondolatait osztotta meg, vagy pedig diktáltak neki.
(HVG korrigálva)