Kizárta a török légierő által a szíriai-török határ közelében lelőtt Szu-24 orosz vadászbombázó navigátora szerdán, hogy a gép megsértette volna a török légteret.
Zoom
Konsztantyin Murahtyin újságírók körében
"Nem először hajtottunk végre a térségben harci berepülést, úgy ismerjük, mint a tenyerünket. Teljesítettük a harci feladatot, és ugyanazon az útvonalon visszatérőben voltunk a légi bázisra" - mondta Konsztantyin Murahtyin százados, akit a gép keddi lelövése után szíriai és orosz különleges egységek menekítettek ki a harci övezetből. A pilóta, Oleg Peskov alezredes életét vesztette az incidens során.
Murahtyin az orosz televízióban azt is kijelentette, hogy - a török fél állításával ellentétben, amely szerint a gépnek öt perc leforgása alatt összesen 21 ilyen üzenetet küldtek - semmilyen figyelmeztetést nem kaptak, sem rádión, sem szemmel láthatóan.
"Ha figyelmeztetni akartak volna bennünket, párhuzamos pályára álltak volna. Semmi ilyen nem volt. Egyszer csak eltalálta a rakéta a gépünk farkát, nem láttuk meg időben, hogy manőverbe kezdhettünk volna" - mondta. "Tökéletesen láttam a térképen és a terepen, hogy hol a határ, és hol voltunk. Nem volt olyan veszély, hogy belépünk a török légtérbe" - idézte a szíriai Latakiában kórházban ápolt navigátort az Interfax orosz hírügynökség.
A NATO-tagállamok nagykövetei kedden Brüsszelben török kérésre tartott rendkívüli tanácskozása után egy NATO-diplomata azt mondta, hogy Törökország két légtérsértést is jelentett, amelyek közül az egyik 17 másodpercig tartott. Hozzáfűzte, hogy a zárt ajtók mögött tartott tanácskozáson lejátszották a török figyelmeztető üzeneteket. Öt perc leforgása alatt összesen 21 ilyen üzenetet küldtek.
"Nyilvánvaló, hogy az oroszok nem tisztelték a játékszabályokat és a szuverén légtér szabályait" - mondta. A diplomata szerint Ankara korábban többször is figyelmeztetett arra, hogy nagyon komolyan vették orosz gépek múlt hónapban történt légtérsértéseit.
A százados közölte, hogy a kórházból távozva vissza kíván térni a Hmejmim légi támaszpontra. "Türelmetlenül várom, mikor írnak ki a kórházból, hogy azonnal visszatérjek a harcoló alakulathoz. Kötelességem megfizetni a parancsnokért" - mondta a Rosszija 1 orosz televíziónak.
Közben Szergej Lavrov külügyminiszter kijelentette: a gép lelövése előre eltervezett provokációnak tűnik.
"Nagyon komoly kétségeink vannak afelől, hogy ez nem volt szándékos. Nagyon úgy tűnik, mint egy előre eltervezett provokáció" - fogalmazott.
(Kuruc.info - MTI - RT nyomán)