Az orosz vadászbombázó lelövésének komoly következményei lesznek a két ország kapcsolataira nézve - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a török kollégájával, Mevlut Cavusogluval szerdán folytatott telefonbeszélgetésében.
A két politikus egy nappal azután beszélt egymással, hogy a török légierő F-16-os vadászgépe lelőtt egy orosz Szu-24-es vadászbombázót a szíriai-török határ közelében.
A beszélgetésről kiadott orosz külügyi közlemény szerint Lavrov felháborodásának adott hangot Ankara eljárása miatt. Hangsúlyozta: Törökország azzal, hogy lelőtte a terrorellenes műveletben részt vevő harci repülőgépet, amely Moszkva álláspontja szerint nem sértette meg a török légteret, tulajdonképpen az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetet támogatta. A közlemény szerint Ankara előre kitervelt módon, szándékosan, és határozott célokat követve cselekedett.
Lavrov emlékeztetett arra is, hogy Moszkva szerint Törökország illegális olajkereskedelmet folytat az IÁ-val, ami éppen azon a területen zajlik, ahol a vadászbombázót lelőtték. Hangsúlyozta, hogy a gép lelövésének komoly következményei lesznek a kétoldalú kapcsolatokra nézve, és nem marad válasz nélkül - olvasható a közleményben.
Cavusoglu a közlemény szerint sajnálatát és részvételét fejezte ki az orosz pilóta halála miatt, és a Moszkvával való párbeszéd és kapcsolatok megőrzésének fontosságáról beszélt, de igyekezett igazolni országa eljárását. Emlékeztetett arra is, hogy már október elején figyelmeztették Moszkvát a korábbi légtérsértések miatt. Az orosz tárcavezető elismerte, hogy valóban kaptak ilyen figyelmeztetéseket, és azokat az eseteket már kimerítően feltárták.
Lavrov szerint az orosz adatok arról tanúskodnak, hogy a vadászbombázó szíriai légtérben tartózkodott, ott is lőtték le, és a török határtól négy kilométerre zuhant le, miközben Ankara és a NATO azt állítja, hogy a Szu-24-es 17 másodpercig tartózkodott a török légtérben. Felidézett egy három éve történt hasonló esetet, amikor a szíriaiak lelőttek egy török felségjelű gépet, amely megsértette a légterüket. Recep Tayyip Erdogan jelenlegi török elnök, aki abban az időben a miniszterelnöki tisztséget látta el, parlamenti beszédében úgy vélekedett, hogy egy rövid ideig tartó határsértés nem lehet ürügy erőszak alkalmazására - emlékeztetett Lavrov.
Az orosz külügyminiszter sajnálatát fejezte ki annak kapcsán is, hogy véleménye szerint a kedden tartott rendkívüli NATO-tanácskozáson Törökország akcióját igyekeztek mentegetni, nem esett szó sem sajnálatról, sem részvétről, és hasonló nyilatkozatok érkeztek az EU-ból is.
A két nép barátsága nem függhet a politikusoktól - hangsúlyozta Lavrov -, azonban a kétoldalú kapcsolatokat komolyan felülvizsgálhatják. A telefonbeszélgetés mintegy egyórás volt, és a török külügyminiszter kezdeményezte - mondta az orosz külügyminiszter.
A törökök nyilvánosságra hoztak egy állítólagos hangfelvételt
A török hadsereg nyilvánosságra hozott szerdán egy hangfelvételt, amelyen állítása szerint a lelőtt orosz Szu-24-es vadászbombázónak leadott egyik figyelmeztetés hallható.
"A török légtér közelében repül, azonnal forduljon délnek!" - hallatszik a török reptéri irányító angol nyelvű felszólítása.
A vadászbombázó navigátora szerdán azt állította, hogy nem kaptak figyelmeztetést a török légierőtől, és nem sértették meg Törökország légterét.
(MTI)