Az orosz védelmi minisztérium műholdas felvételeket mutatott be, amik azt hivatottak bizonyítani, hogy több csempészútvonalon szállítanak Törökországba olajat az Iszlám Állam által uralt vezetékekből. Az oroszok szerint a török államfő és családja is érintett az üzletelésben, de lemondását nem követelték. A török fél egyelőre nem reagált.
Zoom
Merész állításra ragadtatta el magát Anatolij Antonov orosz védelmiminiszter-helyettes egy mai moszkvai sajtótájékoztatón. Azt mondta ugyanis, hogy bizonyítékaik vannak arra, hogy nem csak a török vezetés, de személyesen Recep Tayyip Erdogan államfő és családja is érintett a szíriai és az iraki olaj illegális kitermelésében és Törökországba szállításában - jelentik orosz tévécsatornák a Focus Online szerint.
A miniszterhelyettes szerint Törökország vezetése az Iszlám Állammal üzletel. Állítása szerint három csempészútvonal létezik Szíriából Törökországba, az egyik a Földközi-tenger török partjainál végződik, ahonnan az olajat más országokba szállítják. Két másik útvonal a Törökország keleti részén fekvő Batmanba vezet, a szíriai és iraki határ közelébe az oroszok szerint.
Az orosz nemzeti védelmi központ vezetője, Szergej Misincev szerint 2000 katonát, 250 járművet és több száz tonna lőszert vittek Törökországból Szíriába az Iszlám Államnak az elmúlt héten.
Az orosz vezérkar vezetője, Szergej Rudszkoj szerint Oroszország műholdas felvételek segítségével derítette fel a három legfontosabb csempészútvonalat. A határnál állítása szerint az olajszállítók ellenőrizetlenül haladnak át Törökországba. A műholdfelvételeket be is mutatták bizonyítékként a sajtótájékoztatón.
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Az oroszok szerint az Iszlám Állam elleni harc egyik fontos része, hogy megakadályozzák az ehhez hasonló üzleteket, ezért célzottan bombázzák az IÁ olajtartályait és olajvezetékeit.
Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin hétfőn jelentette be: olyan "kiegészítő adatokhoz" jutottak, amelyek alátámasztják feltételezésüket, miszerint az Iszlám Állam által ellenőrzött területeken kitermelt olajat ipari méretekben szállítják át török területre. Erdogan azt üzenete, lemond, ha Putyin vádjait rájuk tudják bizonyítani.
Az orosz védelmi minisztérium ennek ellenére nem mondott olyat, hogy a török államfő lemondását várnák, ez ugyanis "nem célja" Oroszországnak.
Putyin már a Szu-24-es lelövése után közvetlenül kifejtette: szerinte hátba szúrták őket, az orosz gép semmiképpen sem veszélyeztette Törökországot, és az Iszlám Állam terrorszervezet elleni hadműveletet hajtott végre. Az orosz elnök hozzátette azt is, hogy országa régóta tudott azokról az olajszállítmányokról, amelyek "a terroristák kezén lévő területekről" irányultak Törökországba.
Így haladnak át fennakadás nélkül a teherautók a szír-török határon - a felvételt az orosz védelmi minisztérium tette közzé:
A korábbi libanoni miniszterelnök is arról beszél, hogy Törökország támogatja a dizshadisták háborúját:
Frissítés: Erdogan a felvételekre való reagálás helyett bizonyítékokat követel
Recep Tayyip Erdogant a katari Dohában érte a hír, hogy az orosz kormány szerint ő és családja is érintett az Iszlám Állammal való állítólagos olajbizniszben.
A török államfő a Focus Online szerint kijelentette: senkinek sincs joga sértegetni családja becsületét, és megismételte korábbi kijelentését, miszterint azonnal lemond, ha Moszkva bebebizonyítja, hogy Törökországban köt ki az Iszlám Állam olaja.
"Akik ilyen becsületsérést enged meg magának, annak bizonyítania is kell állításait. Amint ez megtörténik, egy percet sem maradok tovább az államfői székemben" - fogalmazott.
Az orosz harci gép lelövését követő orosz szankciókra reagálva azt mondta: sajnálattal figyelik Oroszország eltúlzott reakcióit egy olyan ügyben, amiben "az egész világ szerint a törököknek van igazuk". Ha tovább folytatódik az orosz fél ilyen hozzáállása, akkor válaszintézkedésekre kényszerülnek - mondta.
2. frissítés: Amerika szerint Erdogan persze ártatlan (mint ahogy ők maguk is azok az egész IÁ-történetben...)
Amerikai részről visszautasították, abszurdnak, nevetségesnek és igaztalannak minősítették azt az orosz állítást, amely szerint Törökország olajat vásárol az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű muzulmán terrorszervezettől - közölte az Anadolu török állami hírügynökség.
Elutasítjuk azt az állítást, hogy Törökország együttműködik az Iszlám Állammal - nyilatkozta szerdán újságíróknak videobeszélgetésben Bagdadból Steve Warren, az állítólag az Iszlám Állam ellen küzdő, az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció szóvivője. Hozzátette: "a törökök nagyszerű partnereink a terrorizmus elleni harcban".
Semmilyen bizonyítékot sem találtak a vádra - erősítette meg Julia Mason amerikai külügyminisztériumi szóvivő az Anadolunak. Kifejtette: Törökország nemzetközi partnereinek segítségével lépéseket tesz annak érdekében, hogy növelje a szíriai határ biztonságát. Ennek az erőfeszítésnek pont az a célja, hogy elvágja az IÁ csempészútvonalait.
Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn azt ígérte: lemond tisztségéről, ha az orosz fél bebizonyítja a Vlagyimir Putyin orosz elnök által hangoztatott vádakat.
"Nem erkölcsös dolog azzal vádolni Törökországot, hogy olajat vásárol az Iszlám Államtól. Ha vannak erről dokumentumok, akkor azokat tessék bemutatni, hogy láthassuk. Ha be lesznek mutatva, akkor én nem maradok a helyemen. De Putyin úrtól azt kérdem: Ön megmarad tisztségében?" - idézte akkor a török államfőt az EFE spanyol hírügynökség. Előzőleg ugyanis Putyin mondta azt Párizsban, hogy a törökök által a múlt héten lelőtt Szu-24-es orosz vadászbombázót az IÁ olajszállítmányainak védelmében lőtték le.
(Kuruc.info - Focus - RT - Twitter - HVG nyomán)