Oroszország felfüggesztette Török Áramlat földgázvezeték építésének előkészítő munkálatait - jelentette be Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter csütörtökön. Alekszandr Novak azt mondta, hogy Moszkva továbbra is kész tárgyalni az Akkuyu atomerőmű megépítéséről.
Zoom
Szintén csütörtökön, Alekszandr Miller, a Gazprom gázipari cég vezetője újságíróknak azt mondta, hogy ha Törökországnak szüksége van a Török Áramlatra, akkor Anraka kérje azt Moszkvától. Majd hozzátette: "Egyelőre nem érkezett ilyen kérés."
A két ország között megromlott a kapcsolat azután, hogy a török légierő november 24-én lelőtt egy orosz vadászbombázót a szíriai-török határ térségében.
Az orosz kormány kedden felfüggesztette az orosz-török gazdasági és kereskedelmi együttműködési kormányközi bizottság munkáját, amelyet orosz részről Alekszandr Novak energiaügyi miniszter vezet. A TASZSZ orosz hírügynökségnek akkor egy név nélkül nyilatkozó forrás azt mondta, hogy az intézkedés egyben a Török Áramlatról szóló egyeztetések felfüggesztését is jelenti. Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter szinte rögtön reagált erre, és - akkor még - azt mondta, hogy "a kormányközi bizottság munkájának felfüggesztése nem jelenti a Török Áramlat projekt felfüggesztését".
(MTI nyomán)