Az előzetes eredmények szerint elutasították a Szlovéniában rendezett vasárnapi népszavazáson az azonos nemű "párok" közötti házasságot engedélyező, korábban a parlamentben már megszavazott törvényt, amely egyben megteremtette volna a deviánsok örökbefogadási jogát is.
Zoom
Andreja (b) és Jedrt, egy leszbikus "pár" szerencsére hiába ment voksolni az azonos nemű "párok" közötti házasságot engedélyező törvény eltörléséről rendezett szlovén népszavazáson Ljubljanában 2015. december 20-án (MTI/EPA/Igor Kupljenik)
Akkor ennyit a közvélemény-kutatókról
A szlovén választási bizottság honlapján közzétett adatok szerint a szavazatok 98 százalékának feldolgozottsága mellett a nemmel szavazók aránya 63,12 százalékot tett ki, míg az igennel voksolók aránya 36,71 százalék volt.
A törvény visszavonásának nem csak a többség voksa volt a feltétele, hanem az is, hogy a szavazásra jogosultaknak legalább egyötöde, vagyis minimum 340 ezer szavazópolgár nemet mondjon a törvényre. Jelen esetben ezt 380 149 szavazatra jogosult állampolgár tette meg.
A részvételi arány 35,65 százalékos volt.
Korábban írtuk: Népszavazás törölheti el Szlovéniában a buzinászt, bár a deviancia pártolói többségben vannak a közvélemény-kutatók szerint
Népszavazást tartanak Szlovéniában vasárnap az azonos nemű "párok" közötti "házasságot" engedélyező törvény eltörléséről.
A 90 fős ljubljanai parlament még márciusban 51 igen szavazattal 28 ellenében megszavazta a törvényt, amely egyben megteremtette az azonos nemű "párok" örökbefogadási jogát is. A Koalíció a gyerekekért nevű civil szervezet a katolikus egyház támogatásával nem sokkal ezután aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy népszavazást kezdeményezzenek a gyalázat eltörléséről.
A referendumnak az a célja a kezdeményezők szerint, hogy az emberek véleményt mondhassanak arról, támogatják vagy nem az azonos neműek "házasságát" és örökbefogadási jogát.
A szervezet aktivistáinak rekordidő alatt sikerült összegyűjteniük a népszavazás kiírásához szükséges aláírásokat. Szlovéniában 35 nap alatt legkevesebb 40 ezer aláírást kell összeszedni ahhoz, hogy referendumot írjanak ki a parlamentben már elfogadott törvény visszavonásáról.
A jogvédő álarc mögé bújt felforgató szervezetek azzal érveltek, hogy "emberi jogi kérdésekről" nem népszavazással kellene dönteni, az alkotmánybíróság azonban végül a referendum kiírása mellett döntött.
A törvény visszavonásához nem elegendő a többség voksa, hanem arra is szükség van, hogy a szavazásra jogosultaknak legalább egyötöde, vagyis minimum 340 ezer szavazópolgár nemet mondjon a törvényre.
A legfrissebb közvélemény-kutatások viszont elszomorítóak: Szlovéniában a megkérdezettek 43 százaléka támogatja, és csak 40 százaléka ellenzi az azonos neműek házassághoz való jogát.
A népszavazást nagy figyelemmel kísérik egész Európában. Amennyiben a törvény nem bukik el a referendumon, Szlovénia lesz az első - az MTI téves megfogalmazása szerint - "kelet-európai" ország, amely legalizálja az azonos neműek "házasságát".
Az Európai Unióban Hollandiában, Belgiumban, Svédországban, Portugáliában, Spanyolországban, Dániában, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Luxemburgban és Írországban legális már a buzinász, ezt az utóbbi országban szégyenszemre népszavazáson hagyták jóvá.
(MTI nyomán)