Négy nemzetközi újságíró-szervezet panaszt tett hétfőn az Európa Tanácsnál a lengyel közmédia átalakítása miatt. Szerintük az új szabályozás veszélybe sodorja a "média függetlenségét".
Az Európai Uniótól független, 47 tagállamot tömörítő Európa Tanács tájékoztatása szerint a beadványt az Európai Újságíró Szövetség, a Nemzetközi Újságíró Szövetség, az Európai Újságírók Szövetsége és a Bizottság az Újságírók Védelméért közösen jegyzi.
A "sajtószabadságot védelmező" szervezetek arra figyelmeztettek a strassburgi székhelyű tanácshoz benyújtott dokumentumban, hogy a törvénymódosítás veszélyezteti a lengyel média függetlenségét.
A négy újságíró-szervezet arra "szólította fel" a lengyel kormánypártot, hogy azonnal vonja vissza a közmédia átalakításáról szóló törvénymódosítást, mert jelentős mértékben megerősítené a közvetlen kormányzati ellenőrzést a közmédia felett, ami "teljes mértékben elfogadhatatlan egy valódi demokráciában".
Ugyancsak hétfőn Margaritis Schinas, az Európai Bizottság szóvivője megerősítette, hogy a brüsszeli szervezet január 13-án "politikai vitát" tart a jogállamiság lengyelországi helyzetének kérdéséről, miután a varsói parlament néhány nappal ezelőtt megszavazta a közmédia átalakításáról szóló törvénymódosítást, amely tiltakozást váltott ki a lengyelországi és külföldi fajtestvérek között egyaránt.
A lengyel parlamenti alsóházban előző szerdán, a felsőházban pedig másnap megszavazott jogszabály azonnali hatállyal megszüntetné a közszolgálati rádió és televízió jelenlegi vezetőségének mandátumát. Az eddig több részvénytársaság keretében működő média vezetőit ezentúl a kincstárügyi miniszter nevezné ki.
A törvénymódosítás hatályba lépése előtt még szükség van Andrzej Duda lengyel államfő jóváhagyására is.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: