Egyre több a feljelentés a szilveszteri támadássorozat miatt. Kölnben eddig 100, Hamburgban 50 feljelentés érkezett a rendőrséghez. Az esetek háromnegyedében szexuális zaklatásról is beszámoltak a bántalmazott nők.
Zoom
Rendőrök igazoltatnak gyanúsítottakat a kölni főpályaudvarnál - hogy aztán szépen elengedjék őket
Csaknem egy héttel a nők ellen szilveszter éjjel elkövetett tömeges szexuális zaklatásokat és rablásokat követően a szerdán ismertetett legfrissebb adatok alapján Kölnben több mint 100, Hamburgban pedig 50 feljelentés tettek a hatóságoknál.
Stuttgartban is történtek hasonló bűncselekmények.
Heiko Maas német igazságügyi miniszter szerint úgy tűnik, hogy az elkövetők előre kitervelhették a Kölnben a nők ellen elkövetett támadásokat. "Az egész (előre) megbeszélt dolognak tűnik" - mondta szerdán a miniszter ZDF német közszolgálati adó reggeli műsorában, és vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy a kölni esetek összefüggésben állnak-e a hamburgi cselekményekkell, különös tekintettel azok tömeges jellegére.
A hamburgi nyomozók egyelőre nem látnak kapcsolatot a nagyvárosokban történt támadások között, amelyek ott a piroslámpás negyed híres Reeperbahn nevű utcájában történtek. Ugyanakkor ott is csoportokba verődött támadók inzultáltak, fogdosták a nőket, ugyanúgy elvették mobiltelefonjukat, okmányaikat és pénzüket . Holger Vehren rendőrségi szóvivő szerint az elkövetők 20 és 40 év közöttiek lehettek, az áldozatok pedig 18 és 25 év közöttiek voltak.
Olaf Scholz, Hamburg szociáldemokrata polgármestere szégyenteljesnek nevezte a támadásokat, és azok kapcsán azt hangoztatta: "Nincs becsülete annak, aki csoportokba verődik, hogy nőket zaklasson. Törvényszegően, gonoszul és gyáván cselekszik" - fogalmazott Scholz honlapján és Facebook közösségi oldalán is.
Eddig több mint 150 áldozat jelentkezett a rendőrségen. Mintegy háromnegyedük számolt be szexuális bűncselekményről, arról, hogy a támadók megfogdosták. Két nőt pedig a sajtóértesülések szerint meg is erőszakolhattak.
"Nem szabad általánosságban gyanúsítani", a nemzetszolgáló "szélsőjobb" veszélyesebb, mint a molesztáló muszlim hordák
A német kormány nő- és ifjúsági minisztere közölte: aki nem tartja magát az ország értékeihez, aki bűncselekményeket követ el, az "eljátssza a vendégjogát".
A nők következetes védelmére szólította fel a rendőrséget szerdán Németország nő- és ifjúságügyi minisztere, a kölni szilveszteri tömeges molesztálásokra válaszul. Manuela Schwesig (SPD) szerint most nem szabad arról vitát nyitni, hogy a nőknek meg kell-e változtatniuk a viselkedésüket. "Azoknak a férfiaknak kell megváltoztatni a viselkedésüket, akik ilyet művelnek, és mindenekelőtt felelősségre kell vonni őket" - szögezte le a tárcavezető.
Mint hangsúlyozta, Németország értékeihez hozzátartozik a nők tisztelete. "Azok az idők már elmúltak, amikor mi, nők nem mozoghattunk szabadon, és nem hordhattunk miniszoknyát" - tette hozzá.
Schwesig szerint a "menekülteket" a kölnihez hasonló bűncselekményekkel összefüggésben nem szabad általánosságban gyanúsítani, nekik viszontt artaniuk kell magukat az érvényes értékekhez. "Aki nem tartja magát ezekhez az értékekhez, aki bűncselekményeket követ el még nők ellen is, az eljátssza a vendégjogát" - mondta.
A miniszter asszony hangsúlyozta, hogy nyíltan kell beszélni arról, ha más országokból érkező férfiak nem tisztelik a nőket. "Ha nem nevezzük meg nyíltan ezeket a problémákat, akkor a szélsőjobboldal malmára hajtjuk a vizet" - figyelmeztetett.
Ezerből hármat - igazán szép teljesítmény
Három gyanúsítottat azonosítottak a Kölnben szilveszter éjszaka elkövetett tömeges molesztálásokkal összefüggésben. Az eljárás érdekeire hivatkozva csupán ennyit közölt Ralf Jäger, Észak-Rajna-Vesztfália belügyminisztere.
Közben a düsseldorfi rendőrség tudatta, vizsgálják, hogy a szilveszter éjjel elkövetett tömeges szexuális zaklatás és rablás összefüggésbe hozható-e egy ismert bűnözői hálózattal.
2014 eleje óta mintegy kétezer arab vagy észak-afrikai származású gyanúsított került a látóterükbe, akik egy szervezett rablásokat, lopásokat végrehajtó hálózathoz tartoznak. Előfordult, hogy szexuálisan zaklatták áldozataikat. (És persze hagyták, hogy szabadon garázdálkodjanak - a szerk.)
Markus Niesczeri, a düsseldorfi rendőrök szóvivője elmondta, szorosan együttműködnek kölni kollégáikkal, hogy kiderítsék, lehet-e kapcsolat a két ügy között.
(MTI nyomán)