A minden bizonnyal fasizálódó Ausztria a jövő hét végétől nem fogja beengedni a területére azokat a migránsokat, akik skandináv országokba akarnak eljutni. Az ordas eszméket és a legsötétebb korokat idéző döntést az osztrák belügyminiszter közölte pénteken, emlékeztetve arra, hogy Németország is ilyen intézkedésekhez folyamodott.
"A jövő hét végétől meg fogjuk őket állítani közvetlenül a déli (szlovén) határnál" - mondta Johanna Mikl-Leitner az osztrák közszolgálati rádiónak pénteken adott interjúban. Azokra a migránsokra utalt, akik Ausztrián és Németországon át, menekültkérelem benyújtása nélkül akarnak eljutni skandináv országokba, kiváltképpen Svédországba.
A Mikl-Leitner által bejelentett intézkedés előzményeihez tartozik, hogy a német hatóságok az év eleje óta egyre több olyan migránst fordítanak vissza Ausztriába, akik nem akarnak Németországban maradni, hanem észak-európai országokba utaznának.
A tárcavezető szerint naponta 200-300 olyan migráns érkezik a bajor határhoz, akit visszafordítanak Ausztriába. Csak azokat engedik be Németországba, akik ott akarnak menedéket kérni. Ausztria az év eleje óta már több mint 1700 illegális bevándorlót küldött vissza Szlovéniába, személyazonosságuk pótlólagos ellenőrzése során felmerült problémákra hivatkozva.
Svédország és Dánia január eleje óta szigorú határellenőrzést vezetett be, hogy megfékezze a migránsáradatot. Mikl-Leitner pártja, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) arról akarja meggyőzni a nagyobbik koalíciós partnert, az Osztrák Szociáldemokrata Pártot (SPÖ), hogy szabjanak felső határt a betolakodók számának. Ezt az SPÖ eddig ellenezte. A kormány a jövő szerdán tűzi napirendjére ennek a kérdésnek a megvitatását.
- Ha megegyezünk a plafonban (felső határban), akkor az érkezők száma csökkenni fog, és egyre többen maradnak ütköző- vagy tranzitzónában, és nem máshol" - mondta a belügyminiszter, és felszólította a szociáldemokratákat, hogy hagyjanak fel a "befogadáskultúrával".
Ausztriában tavaly 90 ezer ember nyújtott be menedékkérelmet, háromszor több mint az előző évben. A belügyminiszter szerint uniós és nemzeti szintű intézkedések elmaradása esetén az idén 120 ezren fognak kérni menedéket az országban.
(MTI nyomán)