Fokozott rendőri készültség mellett, bulldózerekkel kezdtek hozzá a francia hatóságok a calais-i menekülttábor "rendezésének".
Zoom
Zoom
Egy egykori szeméttelepen illegálisan kialakított táborban, a "Dzsungelben" él tartósan több ezer ember a tengerparton, a Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Csatorna-alagút francia oldalán. Pas-de-Calais hetvenezres kikötővárosa, Calais neve mára egyet jelent a muszlim nyomortelepek káoszával.
Zoom
Zoom
Zoom
Calais-nál nagyjából 5000 illegális bevándorló torlódott fel. Franciaországban 79 130 menedékkérelmet regisztráltak tavaly, ami 22 százalékos emelkedést jelent az előző évi 65 ezerhez képest, de messze elmarad a menekültválsággal elsősorban sújtott, szomszédos Németország adataihoz képest. A szudáni kérelmek száma megháromszorozódott, az 5060 benyújtott dosszié 170 százalékos emelkedést jelent. Többségük Calais-ban nyújtotta be a kérelmet, ahonnan eredetileg szerettek volna átjutni a túlsó partra, de végül a hatóságok nyomására Franciaországban kérték meg a menekültstátuszt. A szudániak mellett irakiak tűntek még fel nagy számban a kikötővárosnál: összesen 2100 kérelemmel jelentkeztek itt tavaly.A kontinens peremén rekedteket kerítés és folyamatos rendőri jelenlét akadályozza abban, hogy átjussanak a Csalagúton Nagy-Britanniába. A hatóságok most megpróbálják konszolidálni az itt kialakult humanitárius katasztrófát.
A törökországi és más közel-keleti táborok mintájára 125 elemből álló konténervárost húztak fel, amiben 1000-1500 betolakodó átköltözését remélik – de csak remélik. A beköltöztetés ugyanis csütörtök és hétfő között sok esetben kudarcot vallott, mivel a sátorlakók többsége nem akarta elfoglalni az ideiglenes szállást, mivel attól féltek, hogy így végleg Franciaországban rekednek, esélyük sem lesz folytatni az útjukat a vágyott szigetország felé. "Ez a tartály, ez olyan, mint egy börtön" – nyilatkozta egyikük a BBC-nek.
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Közben fokozott rendőri jelenlét mellett bulldózerek is feltűntek a Dzsungel határán, híradások szerint azért, hogy kiirtsák a növényzetet a tábor és a közelében húzódó főút közötti mintegy száz méter széles földsávon, bár a The Guardian riportja szerint a munkagépek "menekültek" kalyibáit is fenyegetik.
Zoom
Zoom
A konténerfalu felhúzása jelzi, hogy a franciák nem számolnak enyhüléssel, inkább berendezkednek a tartós bevándorlóválságra.
(BBC - The Guardian - Válasz.hu nyomán)
Frissítés: a megoldás csak ideiglenes, később fűtött sátrakat kapnak a még nagyobb kényelem érdekében: