Belügyminisztériumi vizsgálatot indítottak az északkelet-angliai "menekültek" elhelyezése kapcsán. A nyomozás során kiderült: a házak közül, amelyekben a bevándorlókat elhelyezték, szinte mindegyik piros ajtós, így könnyen a helyi bevándorlásellenes csoportok célpontjaivá válhatnak. Az ajtókat újrafestik a vizsgálat után - közölte az ingatlanok átadásával foglalkozó cég vezetősége.
A Guardian információi szerint a "támadók" Nemzeti Front-szimbólumokat és kutyaürüléket is használtak a kinézett házak azonosítására. A "menekültek" arra panaszkodtak, hogy hogy a vörös ajtók miatt mindenki tudja, hol laknak. Többször sértegették már őket, azt akarják, hogy hagyják el az országot.
A Times nyomozása során kiderült, hogy a menedékkérők közül többen vörösről fehérre festették a házak ajtajait, hogy elkerüljék a fölösleges atrocitásokat. De ezt az ingatlanos cég alkalmazottjai helytelennek tartották látogatásukkor, így újra pirosra kellett festeni az ajtókat.
A vállalat 168 ingatlannal rendelkezik a városban, ezek közül 155 ház ajtaja vörös színű. Az újságírók összesen 66 lakóval beszéltek, közülük 62-en bevándorlók voltak.
Az ingatlanok átadásával a G4S biztonsági vállalat foglalkozott. Szóvivőjük a közösségi médiában is hangoztatta: nem céges intézkedés nyomán kerültek a bevándorlók vörös ajtós házakba.
James Brokenshire bevándorlásügyi miniszter elismerte a helyzet nehézségét, majd azonnali ellenőrzést indítványozott a szóban forgó házakkal kapcsolatban.
(Híradó nyomán)