Az észak-franciaországi Nord-Pas-de-Calais régió elnöke hétfőn arra kérte Párizst, hogy küldjön katonákat Calais-ba a "menekültek" megfékezésére, miután a hét végén megostromolták a kikötőt.
"Csak a hadsereg képes biztonságot teremteni újra Calais-ban. Nem akarunk tragédiát, de pontosan afelé haladunk, ha nem történik határozottabb fellépés" - mondta Xavier Bertrand, a régió vezetője, aki calais-i látogatására hívta meg Francois Hollande elnököt, hogy ő a saját szemével láthassa a helyzetet.
Bertrand-nak Nagy-Britanniához - a Calais-ban egy éve veszteglő több ezer betolakodó célországához - is volt szava, szerinte részben a britek a felelősek a kialakult helyzetért. "A migránsok tudják, hogy Angliában papírok nélkül is dolgozhatnak. Amíg London nem változtat a szabályozáson, nem szűnnek meg gondjaink" - mondta Bertrand.
Calais kikötőjének szombati megrohamozása egy tüntetés végén történt. Mintegy 2 ezer kontinensfoglaló és őket támogató agymosott szimpatizáns vonult fel Calais utcáin, majd a tüntetők közül 350-en lezárták a kikötőhöz vezető utat. Félszáz demonstrálónak sikerült feljutnia egy kompra, remélve, hogy eljuthat Nagy-Britanniába. Az incidens miatt a kikötő működése leállt, a rendőrségnek 3 órába telt, mire úrrá tudott lenni a helyzeten.
(MTI nyomán)