2020. február 18., kedd, Bernadett napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
17:32 Csokifütyizés helyett rendőrt hívott egy budapesti nő, így fogtak el egy körözött nigériai bűnözőt16:46 A kubai orvoslás jelensége - a gazdagság és egészségipar eddig ismert összefüggéseinek cáfolata16:25 Fogolycserét hajtott végre Irán és Németország15:52 Remek fickó az egyik mentős támadója: beleegyezett, hogy megússza felfüggesztettel15:31 Újra a Kúriára kerül a volt barátnőjét lúggal leöntő orvos ügye15:16 Felmentették a szentesi jegyző elleni kézigránátos merénylettel vádolt férfit14:45 TASZ: szégyenteljes, hogy a HírTV mert normális hangnemben tudósítani a kitörés-megemlékezésről, de azért még nem kellene bojkottálni14:14 Bíróság előtt a nádudvari "csínytevő lányok"13:57 Partiumi-bánsági könyvbemutató körúton Gaudi a Nemzeti jogvédelem című kötetével13:42 Egy vuhani kórház igazgatója belehalt a koronavírusba13:28 Hűtött migránsok a bolgár-román határon - nem okozott nekik gondot a hatezer eurós menetjegy12:52 Zsidók hatalmi harca: Soros nyílt levélben követeli Zuckerberg kirúgását12:43 A foci lett Kolumbia legnagyobb heroinkereskedőjének a veszte12:27 Piramisjáték miatt emeltek vádat egy férfi ellen Budapesten12:08 London több kérdésben sem hajlandó kompromisszumokra az uniós egyeztetéseken
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Terroristákat merészeltek gúnyolni, öt évet kaptak érte a keresztény diákok - Egyiptomban nem pihen az igazságszolgáltatás

Reklám

Egyiptomban öt év szabadságvesztésre ítéltek három keresztény diákot csütörtökön, akik a bíróság meglátása szerint egy szélsőséges iszlamistákat kigúnyoló videofelvétellel magát az iszlám vallást sértették meg.
Negyedik, 15 éves társuk egy fiatalkorúak intézetébe kerül; büntetésének hosszát nem ismertették.
A felvételt egy ugyancsak kopt keresztény tanár készítette tavaly áprilisban, két hónappal azután, hogy a szomszédos Líbiában az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet brutális módon kivégzett 20 egyiptomi és egy azonosítatlan származású afrikai keresztényt.
Sajtójelentések szerint a diákok készítette videón egyikük letérdelve az iszlám imát utánozta, míg a többiek a háttérben nevettek. A Facebook közösségi portálra felkerült felvételen eljátszottak egy lefejezést is, az IÁ kivégzéseinek mintájára.
A video felháborodást keltett a diákok falujában, az el-Minja tartománybeli Bani Mazár muzulmán lakosainak körében. A középiskolai hallgatókat tavaly májusban a kopt egyház hivatalos bocsánatkérése ellenére beidézte az ügyészség, és 90 napig vizsgálati fogságban tartotta őket.
Sajtóértesülések szerint mindazonáltal a csütörtöki tárgyaláson a vádlottak nem voltak jelen, és nem is tartóztatták le őket. Ügyvédjük az ítélet felfüggesztését fogja kérvényezni.
A 90 milliós észak-afrikai ország lakosságának mintegy 11 százaléka keresztény. Az alkotmány preambulumának második cikke a saríát, az iszlám vallásjogot jelöli meg a törvénykezés alapjául, a harmadik cikk ugyanakkor garantálja az országban élő keresztények és zsidók polgári jogait, a 64. cikk pedig a teljes vallásszabadságot szavatolja.
Az egyiptomi büntetőtörvénykönyv szerint a vallások megvetését, a vallási jelképek megszentségtelenítését és a rítusok nevetségessé tételét viszont akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetik. A diákok a maximális büntetést kapták, a felvételt készítő tanárt már korábban három év börtönre ítélték.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready