Nagy erejű robbanás történt vasárnap este Ankara belvárosában. Az első hivatalos közlés szerint legalább 27-en meghaltak, 75-en megsebesültek. Buszmegálló mellett robbantottak fel egy autót.
Twitter-bejgyzések szerint a robbanás akkor következett be, amikor egy autó, amibe pokolgépet rejtettek, egy autóbusznak hajtott.
Hat hónapon belül ez volt a harmadik pokolgépes terrortámadás a török fővárosban.
Frissítés: A robbanások után a helyszínen (a Güvenpark közelében) lövöldözés is volt. Helyszíni beszámolók szerint legalább három autó és egy autóbusz lángolt. Hat hónapon belül ez volt a harmadik pokolgépes terrortámadás a török fővárosban. Legutóbb múlt hónapban 29 ember halt meg, hatvan pedig megsebesült egy robbantásban. Akkor egy kurd szervezet vállalta a felelősséget a támadásért.
Az alábbi videó a robbanás pillanatát örökítette meg:
A felvételen az látszik, amint az esti forgalomban egy autó lelassít egy autóbuszmegálló mellett, majd következik a robbanás.
Zoom
Zoom
2. frissítés: Az első hivatalos közlés szerint legalább 27-en meghaltak, 75-en megsebesültek.
Az al-Dzsazírának egy férfi mesélte el, hogy abban az autóbuszban ült, amely mellett a pokolgép felrobbant. Azt mondta, a detonáció ereje gyakorlatilag hátradobta őket a jármű végébe. Asik - a nyilatkozó - az arcán és a karján sérült meg.
A merénylet két nappal azt követően történt, hogy az Egyesült Államok nagykövetsége figyelmeztetést adott ki, amelyben török kormányzati épületek elleni támadásáról szóló értesülésekről írtak. Egyben felszólította a török fővárosban lévő amerikai állampolgárokat, hogy kerüljék el ezeket a helyeket.
3. frissítés: A török hatóságok ismét a kurdokat sejtik a támadás hátterében. Mint arról a Haaretz beszámolt, a PKK-ra, a Kurd Munkapártra, vagy annak valamelyik szövetségesére gyanakodnak. A PKK azonban még vasárnap este elítélte a merényletet.
4. frissítés: Nem volt magyar áldozat - a világ vezetői elítélik a robbantást
A Külgazdasági és Külügyminisztérium információi szerint nem volt magyar áldozata a vasárnap este Ankara belvárosában történt, 34 halálos áldozatot követelő robbantásos merényletnek. A támadás után a világ vezető politikusai is részvétüket nyilvánították az áldozatok miatt.
Menczer Tamás, a KKM szóvivője azt MTI tájékoztatása szerint azt mondta, körülbelül 100 magyar ember tartózkodhat most Ankarában, de nem tudnak olyanról, aki megsérült volna a robbanásban. A KKM szóvivője azt is elmondta: folyamatosan elemzik az információkat, de egyelőre nincs olyan döntés, hogy a 2-es kategóriába, vagyis a fokozott biztonsági kockázattal járó országok közé tartozó Törökország besorolásán változtatnának.
Zoom
Zoom
Tavaly október óta ez már a harmadik merénylet, amely a török fővárosban történt. A kormányzó tájékoztatása szerint a robbanószerrel megrakott gépkocsit a város központjában lévő Kizilay tér mellett repítette levegőbe egy öngyilkos merénylő.
A Dogan török hírügynökség jelentése szerint a robbanószerrel megtömött autó akkor robbant fel, amikor a tér egyik buszmegállójában hátulról belerohant az egyik buszba. A detonáció olyan hatalmas erejű volt, hogy két és fél kilométerre is hallották és látták a helyszín felett gomolygó füstöt.
Francois Hollande francia elnök kifejezte mély együttérzését a török néppel. "Franciaország Törökország mellett áll a terrorizmus elleni harc folytatásában" - olvasható Hollande üzenetében.
Matteo Renzi olasz miniszterelnök azt írta a török elnöknek és a kormányfőnek küldött üzenetében, hogy mély szomorúsággal tölti el a szörnyű tett. "A terroristáknak fel kell fogniuk: bármennyire gyilkos is gyűlöletük, nem tudnak sem megtörni, sem megingatni bennünket. A nemzetközi közösség szigorúan, egységesen és határozottan meg fogja torolni tetteiket" - mondta.
Zoom
Zoom
David Cameron brit kormányfő megdöbbentőnek, Vlagyimir Putyin orosz elnök embertelennek nevezte a merényletet.
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára azt írta közleményében: "Semmi nem indokolhatja az ilyen kegyetlen erőszakot. A NATO-erők együttérzők Törökországgal, és mellette állnak, eltökéltek abban, hogy felveszik a harcot a terrorizmus minden formájával szemben."
John Kirby, az amerikai külügyminisztérium szóvivője pedig azt közölte: "Megerősítjük, hogy szilárd szövetségese vagyunk a NATO-tag Törökországnak a mindannyiunkat fenyegető terrorizmus elleni harcban."
Elítélte a merényletet Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is.
5. frissítés: Még nem nevezik meg, ki állhat a merénylet mögött
6. frissítés: Már 37 halálos áldozat - a törökök lövik a kurdokat
Harminchétre nőtt az Ankara belvárosában vasárnap végrehajtott robbantásos merénylet halálos áldozatainak száma. A török hadsereg légicsapásokat hajtott végre a Kurdisztáni Munkáspárt kurd szakadár szervezet észak-iraki állásai ellen.
Mehmet Müezzinoglu török egészségügyi miniszter azt mondta, a merénylet 125 sebesültjéből még 71 embert ápolnak kórházban, közülük 15-nek súlyos az állapota. Egy biztonsági tiszt korábban közölte, az első nyomok azt sugallják, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) vagy egy hozzá kapcsolódó csoport követte el a terrortámadást. Értesülések szerint két merénylő volt: egy férfi és egy nő. A legfrissebb beszámolók szerint a nő a PKK tagja volt.
A török hadsereg eközben közölte, hogy a légierő a PKK észak-iraki Kandil-hegységben lévő állásait bombázta. A közlemény szerint 18 célpontra mértek megsemmisítő csapásokat. A délkelet-törökországi Sirnak tartomány kormányzósága bejelentette, hogy kijárási tilalmat rendeltek el a főként kurdok lakta Sirnak városban. Az ankarai merénylet napján újabb városokban rendeltek el kijárási tilalmat a térségben. A tartományi kormányzók nyilatkozatai szerint azért korlátozzák a mozgásszabadságot a Hakkari tartományban fekvő Yüksekova, valamint a Mardin tartományban lévő Nusaybin városában, mert a török biztonsági erők az állampolgárok védelme és a közrend helyreállítása érdekében felszámolják a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt barikádjait és lövészárkait.
A térségben jelenleg Cizre, Idil és Silopi településeken, valamint Diyarbakir egyes részein van érvényben kijárási tilalom. A török biztonsági erők az utóbbi hónapokban műveletek sokaságát hajtották végre a kurd kisebbség lakta délkeleti területeken, a helyi fegyveres csoportokkal történő összecsapásokban százak haltak meg. A harcok és a mindennapi életet jelentősen korlátozó kijárási tilalom elől több ezren menekültek el.
7. frissítés: A Dogan hírügynökség szerint egy 24 éves egyetemista lány volt a merénylő
Négy embert őrizetbe vettek hétfőn a török hatóságok a főként kurdok lakta Sanliurfa városban a legkevesebb 37 halálos áldozatot követelő vasárnapi ankarai robbantással kapcsolatban - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.
Az előállítottak mindegyike összefüggésbe hozható az öngyilkos merényletnél használt autóval, egyikük annak tulajdonosa. Három gyanúsítottat még keresnek.
A hírügynökség arról is írt, hogy egyelőre csak 32 halálos áldozat személyazonosságát sikerült tisztázni. Mehmet Müezzinoglu egészségügyi miniszter hétfőn délután azt nyilatkozta: 48 embert részesítenek orvosi ellátásban, 15 sérült állapota súlyos.
A Dogan török hírügynökség arról számolt be, hogy az áldozatok között van a Galatasaray labdarúgócsapat egyik játékosának, Umut Bulutnak az apja, Kemal Bulut is, valamint egy hat és félhónapos magzat, aki sebesült édesanyja méhében vesztette életét.
A Dogan tudni véli, hogy a merénylet végrehajtója egy 24 éves egyetemista lány volt, aki turizmus szakon tanult. A tanuló családjától az azonosíthatóság érdekében vérmintát vettek. Az édesapa a hírügynökségnek elmondta: "lányunk 2012-ben nyert felvételt az egyetemre, egy idő után azonban nem kaptunk hírt felőle, 2013-ban jeleztük is a hatóságoknak, hogy eltűnt."
Az elkövető személyét illető információkat mindazonáltal hivatalos forrás még nem erősítette meg. Az Ihlas török hírügynökség azt közölte, hogy Isztambulban fokozták a biztonsági készültséget. A rendészeti erők a gyanús járműveket megállítják és alaposan átvizsgálják.
(HVG - Twitter - Daily Mail - VS - MTI - Híradó nyomán)