Török határőrök agyonlőttek nyolc menekülő szíriait, köztük két nőt és négy gyereket a szír-török határ nyugati szakaszán, Dzsiszr as-Sugúr városának közelében - állította vasárnap az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, londoni székhelyű emigránsszervezet.
A lövések további nyolc ember súlyosan megsebesítettek. A független forrásból meg nem erősíthető tájékoztatás szerint az áldozatok Törökország felé akartak menekülni.
Zoom
A szíriai ellenzékhez köthető Orient News híroldal 11 halottról számolt be.
A Human Rights Watch nevű jogvédő civilszervezet szerint a török hatóságok gyakorlatilag 2015 augusztusa óta zárva tartják az államhatárt, így azok, akik Szíriából Törökországba menekülnének (ne feledjük, ott még valóban menekültek, Európába érkezvén válnak betolakodókká - a szerk.), ezt nem tudják legális úton megtenni. A jogvédők már korábban is többször bírálták a török határőrséget amiatt, hogy erőszakot alkalmaz a menekültek ellen, noha Ankara hivatalosan a “nyitott ajtók politikáját” hirdeti. A Human Rights Watch úgy tudja, hogy az év eleje óta hatvan szíriait lőttek agyon a török határon.
(MTI)