303 éve piszkálja Spanyolország büszkeségét, hogy a déli csücskénél magasodó Gibraltár Nagy-Britanniához tartozik. Most a Brexitet kihasználva ismét megpróbálkoznak a megszerzésével.
Zoom
A hat négyzetkilométeres, a Földközi-tenger nyugati kijáratának ellenőrzése miatt stratégiai fontosságú terület helyzetét Spanyolország szerint alapvetően megváltoztathatja, hogy Nagy-Britannia kilép az EU-ból – írja a The Local spanyol kiadása. Közvetlenül ugyan ez nem befolyásolhatná Gibraltár hovatartozását, ám Spanyolország szerint azzal, hogy a 30 ezer lakosú Gibraltár spanyol oldala az EU külső határa lesz, könnyen megakaszthatóvá válik a terület mindennapi élete – ahogyan ez Schengen előtt is volt.
Gibraltáron több ezer spanyol állampolgár dolgozik.
Zoom
A spanyol külügyminiszter szerint ahhoz, hogy Gibraltár – ahol 19 ezren az EU mellett szavaztak, és csak 822-en ellene – továbbra is hozzáférhessen az EU piacaihoz, közvetlenül Spanyolországgal kell majd tárgyalnia. Jose Manuel Garcia-Margallo, a spanyol külügyminiszter javaslatként azzal állt elő, hogy Gibraltár kerüljön kettős, brit-spanyol fennhatóság alá egy időre, amely után a terület Spanyolországhoz térhetne vissza.
Madrid ötlete nem meglepő, Garcia-Margallo már márciusban figyelmeztette Londont, hogy a Brexit esetén Gibraltár kérdése már másnap terítékre kerül, és most tartotta is a szavát.
Ezzel a spanyol figyelmeztetéssel is magyarázható, hogy Gibraltár – a név arabul azt jelenti, Tarik sziklája – 96 százalékban az EU mellett voksolt, egyetértésben a helyi kormánnyal.
(The Local - Index nyomán)