Alig két évvel azután, hogy Skócia szűk többséggel elutasította a függetlenséget a népszavazáson, a Brexit miatt nagyon valószínű, hogy újra szavazni fognak a kérdésről. Az Egyesült Királyság 78 ezer négyzetkilométeres, ötmilliós lakosú országrésze ugyanis nem akar kiválni az EU-ból.
Zoom
A szavazás látványos elosztást mutatott: Wales és Anglia – London kivételével – a Brexitre voksolt, Skócia és Észak-Írország azonban egyértelműen a bennmaradásra. Az angol többség azonban őket is kivinné az EU-ból.
Észak-Írországban már felvetődött az Írországgal való egyesülést célzó népszavazás, és pénteken a skót kormányfő is kijelentette: ismét előkészítik a függetlenségi népszavazást – tudatta a BBC.

Nicola Sturgeon szerint ugyanis demokratikusan elfogadhatatlan, hogy Skóciának akarata ellenére el kellene hagynia az EU-t. Skócia 62 százalékban az EU mellett szavazott.
Brexit híján az újabb népszavazásra nem lenne mód, ám a körülmények jelentős változására hivatkozva erre már lehetőség van. A skót vezetés rendkívüli ülést tart pénteken és szombaton. Keddre ígért végleges nyilatkozatot Strungeon, aki rendkívül sajnálatosnak tartotta, hogy ilyen mélyen eltért Skócia és Anglia véleménye az EU-tagság kérdésében.
A kormányfő megígérte, minden lehetséges lépést megtesz, minden lehetőséget megvizsgál annak értekében, hogy Skócia megvédje helyét az EU-ban és a közösség egységes piacán.
A Skót Nemzeti Pártot Strungeon előtt vezető Alex Salmond – aki a függetlenségi referendum elbukása után mondott le – korábban már kijelentette: két és fél éven belül meg kellene tartani a népszavazást.
(BBC - Index nyomán)
Friss: