42 százalékkal emelkedtek a bevándorlókkal szemben elkövetett "gyűlölet-bűncselekmények" a Brexit óta - írja a Guardian. A bejelentett bűncselekmények általában szóbeli bántalmazással, köpködéssel kezdődnek, és fizikai bántalmazással végződnek.
Zoom
A népszavazás eredményét június 24-én tették közzé, egy nappal ezután rekordszámú, 289 bejelentést kapott a rendőrség zaklatott bevándorlóktól. Azóta átlagosan napi 200 ilyen bűncselekményről szereznek tudomást a hatóságok. Pedig már a népszavazási kampányban is sokkal több "gyűlölet-bűncselekményt" követtek el, mint korábban. A kampány előtti és az utána következő héten összesen 3076 panasz érkezett a rendőrökhöz, ez 915-tel több, mint ami a tavalyi év ugyanezen időszakában történt.
Ráadásul ezekben a hivatalos statisztikákban csak azok az esetek szerepelnek, amiket bejelentenek a rendőrségen, szakértők szerint a zaklatások valódi száma ennek a négyszerese lehet. A legnagyobb veszélyben azok vannak, akiknek nem fehér a bőrük, a támadások 85 százaléka őket érinti. A rendőrség azt ígéri, hogy kezelni fogják a kialakult helyzetet.
"Mindenkinek joga van ahhoz, hogy önazonos legyen, és biztonságban érezze magát. A rendőrség nem tolerálja az ilyen bűncselekményeket" – mondta Mark Hamilton, a "gyűlölet-bűncselekményekkel" foglalkozó rendőrségi alakulat tisztje.
(The Guardian - Index nyomán)