/Bővített hír/
Csaknem 200, köztük legalább negyven civil halálos áldozata van a tegnap éjszakai katonai puccskísérletnek, amellyel a török hadsereg egy része megpróbálta megdönteni Erdogan elnök hatalmát. Szabályos harcot vívtak a kormányhoz hű biztonsági erőkkel és a rendőrökkel, valamit az elnök által utcára szólított civilekkel. A hatalomátvételi kísérletet már leverték, több mint háromezer embert őrizetbe vettek. Az ügyvivő vezérkari főnök szerint a hatalomátvételi kísérlet résztvevői nagyobbrészt a légierő és a csendőrség kötelékéből, továbbá egyes páncélos alakulatokból kerültek ki. Recep Tayyip Erdogan államfő hazaárulásnak minősítette az államcsínyt és azt ígérte, végigviszi a hadsereg megtisztítását.
Nem sokkal ezelőtt megnyitották az egyik legfontosabb hajózási útvonalat, a Boszporusz tengerszorost, illetve az eddig lezárt hidakat is újra járhatóvá tették. Szintén nemrég történt, hogy a még harcoló puccsisták egy része elfoglalt egy hadihajót, és egyes hírek szerint túszként tartják fogva a török flotta parancsnokát. A szakértők így látják a helyzetet:
Hegedűs Tamás: még nem tudni, belső vagy külső érdek mozgatta-e a szálakat
"Ha volt biztonsági rés a falon", az most felszínre került, a rést betömik, most a stabilizáció következik - nyilatkozta Hegedűs Tamás geopolitikai szakértő szombaton az MTI-nek.
Az elemző kifejtette: váratlan volt a péntek éjszakai puccskísérlet, az elmúlt években ugyanis jelentősen megerősödött a hadsereg feletti demokratikus kontroll. Olyan mértékű belső feszültség sem volt az országban, amely egy ilyen katonai lázadást előrevetített volna, a külső fenyegetések pedig inkább az összezárást indokolják – vélekedett. Úgy látja, éppen ezért racionális magyarázat egyelőre nincs arra, hogy a puccskísérlet miért most történt. Még azt sem tudni, ki állt a puccskísérlet hátterében, és milyen érdekből történt az egész – mutatott rá. Hozzátette: azt sem tudni, hogy “belső vagy külső érdek mozgatta-e a szálakat”.
Hegedűs Tamás felidézte: korábban több katonai puccs is volt az országban, de ezek mindegyike a hadsereg felső vezetésének irányításával történt, törékeny kormányok ellen. Most azonban nemcsak puccskísérlet volt, hanem hadseregen belüli lázadás is, egy erős választott hatalommal szemben – közölte. Kiemelte: az után, hogy sem az ellenzék, sem a katonai vezetés nem állt az államcsíny mellé, az emberek többsége pedig demonstratívan szembeszegült a lázadó fegyvereseknek, az esélyek pillanatok alatt szertefoszlottak. “A török nép elképesztő hősiességgel védte meg a demokratikus rendet” – jelentette ki.
Zoom
MTI/AP/Ismail Coskun
A szakértő hangsúlyozta: bár Recep Tayyip Erdogan török elnöknek és a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) van egy markáns, kisebbségben lévő ellenzéke, az emberek többsége “az elmúlt másfél évtized nyertese”. A 2002 óta tartó kormányzás nemcsak nagy gazdasági fejlődést hozott, hanem soha nem látott társadalmi mobilitást, tízmilliók társadalmi státusa emelkedett jelentősen – közölte. Hozzáfűzte: ez a széles társadalmi bázis semmiképpen nem akar visszarendeződést.
SMS-t írt Erdogan
A török mobilhasználóknak küldött SMS-üzenetben a "demokrácia és a béke" megőrzését kérte a török államfő szombaton. Az RT ERDOGAN (Recep Tayyip Erdogan) aláírással érkezett üzenetben az elnök azt kérte a lakosságtól, hogy szálljon szembe a “szűk csoport” által kirobbantott puccsal.
Azzal kapcsolatban, hogy Erdogan az amerikai emigrációban élő muzulmán hitszónokot, Fethullah Gülent sejti a történtek mögött, Hegedűs Tamás kijelentette: a “gülenista mozgalom” kétségtelenül erős árnyékállamot, párhuzamos hatalmi struktúrát hozott létre a közigazgatásban és az erőszakszervezetekben. Kiszorításuk évek óta erőteljesen halad. Reális feltételezés, hogy a még megmaradt erők próbáltak egy utolsó, kétségbeesett kísérletet tenni a hatalom megragadására, de a legfontosabb részleteket még nem tudni – vélekedett.
A következményeket illetően az elemző kifejtette: Erdogan elnök pozíciója tovább erősödhet, ahogy az elnöki rendszer támogatottsága is. Egyúttal a demokratikus konszenzus is erősödhet annak eredményeként, hogy a parlamenti ellenzék az első perctől elutasította az erőszakos hatalomváltást. A puccskísérlet leverése “a választott népképviselet és a török nép győzelme volt” – értékelte.
Hegedűs Tamás arra is kitért, hogy az elnöknek eleve erős volt a legitimitása, miután már a közvetlen elnökválasztás első fordulójában 52 százalékot kapott, többet, mint ellenfelei együttvéve. A külső és belső fenyegetések tovább növelhetik az erős kézre, rendre és biztonságra irányuló várakozásokat, és egy francia típusú elnöki rendszer bevezetése alighanem megkapná a szükséges többséget egy népszavazáson – közölte.
Spöttle: jöhet a tisztogatás
Georg Spöttle szerint várható volt egy katonai puccskísérlet Törökországban, Recep Tayyip Erdogan török elnököt korábban már figyelmeztették is erre az eshetőségre. A biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatornán szombaton azt mondta, évek óta szerveződhetett a puccskísérlet, hiszen a tiszteknek alaposan tesztelniük kellett, kiket tudnak bevonni. Georg Spöttle úgy vélekedett, Erdogan az eseményeket az ellenzéki pártokon belüli tisztogatásra is felhasználhatja. Beszélt arról is, hogy a péntek éjjeli puccskísérlet hátráltathatja az Európai Unió és Törökország közötti vízummentesség bevezetését.
Nógrádi: ennél szerencsésebb puccskísérlet csak a népmesében van
Törökország rendelkezik a NATO második legnagyobb hadseregével, a puccskísérlet azonban nem a szövetség, hanem a török vezetés ellen irányult – szögezte le Nógrádi György. A hadseregből a kisebbség vett részt a puccsban – emlékeztetett Szijjártó Péter délelőtti sajtótájékoztatón elhangzott szavaira.
Hogy a hadsereg nagyobb részét nem tudták elérni a puccsisták, abban nyilvánvalóan szerepe volt az Erdogantól való félelemnek és annak is, hogy a hadsereg felső vezetését korábban lecserélték, az új személyek kiválasztásakor pedig a politikai hűség kérdése volt a meghatározó szempont. Ugyanez igaz a rendőrségre is – mondta. A szakértő szerint az, hogy a puccsisták nem tudták mobilizálni erőiket, azt jelenti, hogy Erdogan meg tudta őrizni pozícióját, és stratégiai fordulatra nem fog sor kerülni.
„Erdogannak ez jó lehetőség arra, hogy a politikai életből, beleértve a hadsereget, a neki nem tetsző személyeket eltávolítsa. Az elmúlt hetekben ezt folyamatosan megtette, amikor a parlamentben az ellenzéki képviselőket leváltotta és börtönbe küldte. Így érte el gyakorlatilag a teljhatalmat. Ennél ’szerencsésebb’ puccskísérlet a népmesében van, minden, ami történt, Erdogan érdekeit szolgálja” – jelentette ki Nógrádi György.
(MTI - Híradó nyomán)
Kapcsolódó: