Még ellenálló puccsistákba ütköztek a török biztonsági erők vasárnap Isztambul második legnagyobb repülőterén és az ország középső részén lévő Konya város légi támaszpontján - közölte egy meg nem nevezett tisztségviselő.
A biztonsági erők figyelmeztető lövéseket adtak le az Isztambul ázsiai részén lévő Sabiha Gökcen repülőtéren, de az ott ellenálló puccsista katonák nem viszonozták a tüzet. Több katonát letartóztattak ott. Voltak összecsapások Konyában is – tette hozzá az illető, azt állítva, hogy a hatóságok ellenőrzés alatt tartják a helyzetet a támaszponton.
Az Anadolu török hírügynökség úgy értesült, hogy a konyai támaszponton letartóztattak hét embert, köztük egy ezredest.
Zoom
Nem megerősített felvételen állítólag a török puccsisták letartóztatása látható Isztambul második számú repülőterén, a Sabiha Gökcenen (Fotó: Twitter/Mete Sohtaoğlu)
A török külügyminisztérium közölte vasárnap, hogy a hatalomátvételi kísérletben a legfrissebb adatok szerint 294-en vesztették életüket, és több mint 1400-an sebesültek meg. A halottak között 190 civil és 104 puccsista katona van.
John Kerry amerikai külügyminiszter háromszor beszélt a hétvégén török kollégájával, Mevlüt Cavusogluval. Vasárnap azt mondta neki, hogy felelőtlenség hazája részéről cinkossággal vádolni az Egyesült Államokat a hatalomátvételi kísérletben. Felszólította Ankarát, hogy a nemzetközi jogi szabályoknak megfelelően járjon el, amikor vizsgálja az esetet. Ha Ankara kéri az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muszlim hitszónok kiadatását Washingtontól, akkor tegye ezt meg szabályosan, és támassza alá arra vonatkozó bizonyítékokkal, hogy ő áll a puccskísérlet mögött, amint Ankara állítja. Ha ez így lesz, akkor az Egyesült Államok kész a kiadatásra – mondta Kerry. Felszólításra Cavusoglu közölte vele, hogy elkészítik a szabályos kérvényt – tette hozzá az amerikai külügyminiszter.
Güllen a Rosszija 1 nevű orosz televíziónak adott nyilatkozatában kijelentette: nem fél attól, hogy az Egyesült Államok kiadja Törökországnak. Úgy fogalmazott, hogy kész a kiadatásra, ha bizonyítékot találnak a hatalomátvételi kísérletben való részvételére. Úgy vélte, hogy a sikertelen puccs következményeként a török hatóságok fokozhatják az ellenzék elnyomására irányuló erőfeszítéseiket.
Őrizetbe vették Erdogan egyik legfőbb katonai tanácsadóját is
Egyelőre ismeretlen helyen és indokkal őrizetbe vették Ali Yazici ezredest, Recep Tayyip Erdogan török elnök egyik legfőbb katonai tanácsadóját - jelentette a DHA török hírügynökség vasárnap.
Az NTV török hírcsatorna szerint Abdullah Gül egykori török államfő egyik tanácsadóját is elfogták a hatóságok.
A puccsistákat sikerült semlegesíteni, és a hadsereg az állam és a török nép szolgálatára áll – idézte az NTV a katonaság közleményét vasárnap. A dokumentum szerint a török nép oroszlánrészt vállalt az államcsíny leverésében, amikor utcára vonult az isztambuli Boszporusz-hidakat is lezáró fegyveres erőkkel szemben.
A török kormány hatalmas tisztogatásba fogott a hadsereg és az igazságszolgáltatás soraiban a sikertelen pénteki puccskísérlet után. Binali Yildirim török kormányfő szerint eddig mintegy hatezer embert vettek őrizetbe, és ez a szám emelkedni fog.
“Minden állami intézményt megtisztítunk” a gülenista “vírustól” – fogadkozott Erdogan vasárnap az isztambuli Fatih mecsetben, a puccskísérlet áldozatainak gyászszertartásán. A török elnök egykori mentorát, az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muszlim hitszónokot vádolja a hatalmának megdöntésére tett kísérlet előkészítésével. Gülen tagadja, hogy köze lett volna az eseményekhez.
(Híradó - MTI nyomán)