Jeruzsálemben példátlan rendőrségi és titkosszolgálati biztosítással indult útjára az idei buzivonulás. A nyugat-jeruzsálemi Szabadságharang parkból kiinduló meneten minden eddiginél többen, a rendőrség közlése szerint mintegy 20-25 ezer izraeli és a világ minden részéből odasereglett ferde hajlamú, illetve a „büszkélkedésüket” támogató személy vesz részt. A nagy elővigyázatosságra azért van szükség, mert tavaly egy Jisáj Schlissel nevű ortodox zsidó halálra késelt egy vonuló fiatal leszbikát, s mintegy féltucatot megsebesített. A Válláh!Hádásot hírportál információja szerint már a menet kezdetén letartóztattak harminc embert, akik meg akarták zavarni a büszkélkedőket.
Zoom
A jeruzsálemi buziparádé élén menetelők (fotó: Meged Gozni)
A köcsögmenet a nyugat-jeruzsálemi Szabadságharang parkból (Gán Há-Pá'ámon) indult ki, és időközben a város főútvonalán áthaladva megérkezett a Függetlenség parkba, ahol a ferde hajlamúak pikniket tartanak, beszédeket hallgatnak. A menet útvonalába torkolló és azt keresztező utcákat hermetikusan lezárták a forgalom előtt. A menet megindulása előtt a Szabadságharang parkban felszólaltak az egy évvel ezelőtt meggyilkolt lány szülei is, akik azt állították, hogy a leányuk nem volt ferde hajlamú, csak rokonszenvezett velük, támogatta a „küzdelmüket”. Mindenesetre a megindult menetben a házaspár mögött külön rendőr lépkedett, és vigyázott rájuk. A kiindulási ponton ortodox zsidók emlékeztették a büszkélkedőket arra, hogy „Isten gyűlöli a paráználkodást”, ám ez az üzenet a köcsögöket nem nagyon hatotta meg.
Zoom
Két díszpinty a jeruzsálemi köcsögvonuláson (fotó: Meged Gozni)
Bibi Netanjáhu miniszterelnök ugyan nem vett részt a köcsögmeneten, ám a Facebook-oldalára kitett videóüzenetében hangsúlyozta: „A büszkeség menetén ma sokan vesznek részt Jeruzsálemben, s a résztvevők egyetlen alapelvért menetelnek: minden ember egyenlő, minden embert a saját képmására teremtett az Isten, minden férfinak és nőnek joga van élni a saját életét tisztességgel és biztonságban”, üzente a menetelőknek az emberi jogok ismert tiszteletben tartója, az izraeli kormányfő, s megemlítette, hogy a tavalyi meneten meggyilkolt lány vele és a gyermekeivel egy iskolába járt Jeruzsálemben. „Fivéreink és nővéreink, a másságosok közösségének tagjai elválaszthatatlanok tőlünk, az izraeli társadalomtól. Mi mindnyájan egy család vagyunk”, üzente még Bibi a vonulóknak.
Zoom
„Isten gyűlöli a paráználkodást” (fotó: Slomi Gabbáj)
A menetben több transzparensen szójátékkal arra buzdították a másságukat egyelőre eltitkoló buzikat, hogy „lépjenek ki a szekrényből (az „áron” héber szó szekrényt és egyben koporsót is jelent – J. K.), mert a szekrény maga a halál.” A menet végállomásán, a Függetlenség parkban a többi között Gílá Álmágor, ismert izraeli színésznő és politikusok szólalnak fel, és arra ösztökélik a másságosokat, hogy tovább küzdjenek a jogaikért, ferde hajlamúk tiszteletben tartásáért. A menet kezdete előtt, a Szabadságharang parkban két férfi a zsidó szokásnak megfelelően „hupá” (esküvői mennyezet) alatt, a nagy nyilvánosság előtt örök hűséget fogadtak egymásnak. Rabbit nem láttunk a színen.
Zoom
„Lépjetek ki a szekrényből/koporsóból!” (fotó: AFP)
Júszef el-Kudszi – Kuruc.info