Kényszerházasság miatt felakasztotta magát egy tizenegy éves lány egy nyugat-iráni kisvárosban, Kamjáránban – közölte szerdán az ISNA iráni hírügynökség.
A lányt korábban arra kényszerítették, hogy egy nála 14 évvel idősebb, fogyatékkal élő férfihoz menjen hozzá.
A jövendőbelijétől való félelmében a lány nagyanyjának csadorjával, vagyis az iráni muszlim nők teljes testet fedő ruhadarabjával akasztotta fel magát.
A lány árvaként élt a nagyanyjával.
A legtöbb esetben szegénység miatt kötött kényszerházasságok még mindig nagyon elterjedtek az iráni falvakban és kisvárosokban.
(MTI)
Frissítés: egy kis kiegészítés
Az Iráni Iszlám Köztársaság polgári törvénykönyvének 1041. cikkelye kimondja: a nagykorúság előtti házasság tilos.
Mielőtt bárki örülni kezdene, meg kell néznünk a további részleteket.
Először, a 1041. cikkelyhez fűzött széljegyzet kimondja: a pubertás előtti házasság a gondviselő engedélyével, valamint a gyám érdekének megfontolása alapján helyes.
Másodszor, a 1210. cikkely 1. széljegyzete kimondja: a nagykorúság fiúknál 15 holdév, a lányoknál 9 holdév.
Ennek az az oka, hogy a kb. 50 éves Mohamed próféta, minden muszlim megkérdőjelezhetetlen példaképe (Korán 33:36, 4:65, 33:21) a feleségével, Aishával akkor hálta el a házasságukat, amikor a lány 9 éves volt.
Ha már a házasságról beszélünk, még hozzátenném, hogy a 1059. cikkely kimondja: egy muszlim nőnek egy nem muszlimmal való házassága nem megengedett.
Ez egybeesik a Korán 60:10-zel. Ennek az az oka, hogy a férfi a ház ura, márpedig az iszlám elvei szerint az iszlámnak mindig domináns és terjeszkedő helyzetben kell lennie, ezért a házasságkötés tekintetében sincs jogegyenlőség muszlimok és nem muszlimok között.
(Hidra)