Mintegy száz tiltakozó csapott össze rendőrökkel Milwaukee városában, az Egyesült Államokban szombat este az után, hogy egy rendőr üldözés után agyonlőtt egy 23 éves helyi férfit.
A felháborodott tömeg legkevesebb négy üzletet felgyújtott, köztük egy benzinkutat és egy bankfiókot is, egy rendőrt pedig téglával dobtak meg.
Zoom
Méltó megemlékezés az ifjú gengszterről
A rendőrség közölte: három embert őrizetbe vettek a történtek miatt.
Az indulatok azt követően szabadultak el, hogy egy rendőr agyonlőtt egy helyi férfit. A rendőrök félreállítottak egy autót, amelyben ketten ültek, majd mindketten kiszálltak, és megpróbáltak futva elmenekülni. A rendőrök üldözőbe vették őket, és az egyiküket lelőtték. A jelentés szerint lőfegyver volt nála, de azt nem tudni, hogy használta-e a rendőrök ellen. A rendőrök egy huszonhárom tölténnyel megtöltött félautomata fegyvert találtak az elkövetőnél, aki felszólításra sem dobta el a  fegyvert. A mellkasán és a karján érte találat a bűnözőt.
Zoom
Helyi fiatalok ők is
A város polgármestere, Tom Barrett tudatta: a wisconsini hatóságok ki fogják vizsgálni a történteket, a halálos lövést leadó rendőrön testkamera is volt.
Zoom
Egy a rasszista rendőrök közül
Zoom
A helyiek dokumentálják a hagyományos módon megtartott négergyászt
Frissítés: Zeng a "black power" - a kormányzó elrendelte a Nemzeti Gárda bevetését
A wisconsini kormányzó, Scott Walker elrendelte a Nemzeti Gárda bevetését Milwaukee városában, az Egyesült Államokban az erőszak megfékezésére.
Wisconsin állam legnagyobb városában, Milwaukeeben szombatról vasárnapra virradóra harapódzott el az erőszak, miután a rendőrök - üldözés után - agyonlőttek egy 23 éves fegyveres férfit. A férfit útellenőrzés során állították meg; kiszállt az autóból, futásnak eredt, de elővette a kézifegyverét is és többszöri felszólításra sem állt meg. Később kiderült: a fegyvere töltve volt és kibiztosította.
Tom Barrett polgármester ugyan azonnal ígéretet tett arra, hogy az ügyet haladéktalanul kivizsgálják, ám abban a negyedben, ahol a lövés eldördült, a helyzet gyorsan alakult kaotikusból erőszakossá. Tiltakozók százai lepték el az utcákat, és a káosz gyorsan vandalizmusba fordult. A tüntetők autókat gyújtottak fel és üzletek ablakait törték be, megrongálták a közvilágítást, benzinállomást gyújtottak fel, rendőrautókat gyújtottak fel, rendőröket dobáltak téglákkal. A közösségi médiában megjelent képek és videók tanúsága szerint egyesek fosztogatásokba is kezdtek. Egy rendőrt, akit a fején talált el a tégla, kórházba kellett vinni.
Zúg a black power ('fekete hatalom')
David Clarke seriff, miután tárgyalt Scott Walker kormányzóval és Donald Dunbarrel, a wisconsini Nemzeti Gárda vezetőjével, arra kérte a kormányzót, hogy mozgósítsa a Nemzeti Gárdát.
A szegénységéről és magas bűnözési arányáról ismert negyedben elsöprő többségben négerek élnek, és az agyonlőtt férfi is fekete volt. A város rendőrkapitánysága vasárnap közleményt adott ki, amelyben ugyan nem nevezi meg az elkövetőt, de közli, hogy többször volt már letartóztatva és a nála lévő kibiztosított fegyver lopott volt.
2. frissítés: második napja tartanak a zavargások
Elrendelték a Nemzeti Gárda bevetését az amerikai Milwaukee-ban, ahol második napja tartanak a zavargások. Hétfőre virradó éjjel egy rendőr megsebesült, egy férfit pedig lőtt sebbel szállítottak kórházba.
Az Egyesült Államok északi részén fekvő városban hétfőre virradó éjjel is folytatódtak a zavargások a nagyrészt feketék lakta negyedben. A tüntetők ezúttal is kövekkel dobálták meg a hatóság embereit – egy rendőr megsérült. Egy embert meglőttek, őt szintén kórházban ápolják. Az még nem tisztázódott, hogy ki adta le a lövést, és miért.
A tüntetések péntek éjjel kezdődtek, miután a rendőrök lelőttek egy négert. Előbb félreállították az autót, amelyben a társával ült, majd miután futva próbáltak elmenekülni, üldözőbe vették őket. Eközben halálosan megsebesítették. A rendőrség szerint a büntetett előéletű férfi fegyvert viselt, amelyről később kiderült: meg volt töltve és ki is volt biztosítva.
Zoom
Egy kis fosztogatás mindig belefér a jogvédelembe
A zavargások miatt a wisconsini kormányzó elrendelte a Nemzeti Gárda bevetését. A helyi polgármester pedig arra kért mindenkit, hogy kerülje el a környéket. „Ha szereted a fiadat, a lányodat vagy az unokádat, mondd neki, hogy maradjon távol ettől a környéktől. Maradjatok távol! Próbáljuk helyreállítani a nyugalmat” – mondta Milwaukee polgármestere.
Eközben Georgia állam egyik kisvárosában lelőttek egy rendőrt. A gyilkosságot egy 24 éves néger követte el. Akkor végzett a rendőrrel, amikor az kiszállt a járőrautóból. A tettest a hatóságok egyelőre keresik.
(Kuruc.info - MTI - Journal Sentinel nyomán)