Grúzia "elhivatott" a NATO-hoz való csatlakozásra - jelentette ki szombaton Tbilisziben a francia védelmi miniszter.
"Grúzia arra hivatott, hogy belépjen a szövetségbe" - fogalmazott a grúz vendéglátójával, Levan Izoria védelmi miniszterrel tartott találkozója után újságíróknak Jean-Yves Le Drian.
"Franciaországot bízták meg azzal, hogy működjön együtt Grúziával a szuverenitása lényeges elemét jelentő légvédelem területén" - tette hozzá Jean-Yves Le Drian, akit háromnapos grúziai látogatása során fogad Giorgi Margvelasvili államfő és Giorgi Kvirikasvili kormányfő is.
"Gyorsan javaslatot teszünk egy akciótervre, hogy Grúzia teljes szuverenitása birtokában szert tehessen a légi szuverenitása biztosításához szükséges hatékony eszközökre" - jelentette ki a francia védelmi tárca vezetője.
2008-ban az orosz hadsereg intervenciót hajtott végre Grúzia területén, miután az megkísérelte helyreállítani szuverenitását egyik szakadár területén, Dél-Oszétiában. Moszkva a győztes villámháború után függetlenként ismerte el a két szakadár grúziai területet, Dél-Oszétiát és Abháziát.
A háború során az orosz hadsereg megsemmisítette a grúz légvédelmi rendszer nagy részét. 2015-ben Tbiliszi légvédelmi rendszer beszerzéséről szóló szerződést írt alá Franciaországgal.
A dél-kaukázusi országban 2014-ben tett látogatásán Francois Hollande francia államfő emlékeztetett arra, hogy területi épségének biztosításában Tbiliszi számíthat Párizsra. 2008-ban a bukaresti NATO-csúcson az atlanti szövetség kilátásba helyezte, hogy Grúzia egy napon csatlakozhat hozzá.
(MTI)