Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezetője nem hajlandó ellátogatni a Jeruzsálemi Jád Vásém Holokauszt Emlékmúzeumba, ahová pedig az izraeli testvérpárt elnöke, Jichák Herzog hívta meg. Az izraeli pártvezető azért invitálta Jeruzsálembe az egyébként zsidó Corbynt, hogy az a legmegfelelőbb helyen „tanulmányozhassa” azt, hogy mire vezetnek a pártján belül egyesek részéről megnyilvánuló, sőt saját magának, Corbynnak is tulajdonított antiszemita kijelentések. Jeremy Corbyn szóvivője tegnap azonban közölte, hogy a pártelnök az előre eltervezett kötelezettségei miatt nem utazhat Jeruzsálembe - írja a vasárnap megjelenő brit The Observerre hivatkozva a Válláh!Hádásot izraeli hírportál.

Jeremy Corbyn – veszélyes karlendítés (fotó: The Daily Squat)
Áll a bál az izraeli politikai életben, illetve az eseményeket kommentáló sajtóban, miután Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt (Labour Party) vezetője nem fogadta el az izraeli testvérpárt, a Cionista Tábor (Há-Máháne Há-Cijoni) elnökének, Jichák Herzognak a Jeruzsálem Jád Vásém Holokauszt Emlékmúzeumban teendő „tanulmányútra” szóló szívélyes meghívását. De mivel Nagy-Britanniában a tényleg független bíróság – egyes banánköztársaságokkal ellentétében - ítélettel eddig még senkit nem kényszerített arra, hogy „tanulmányutat” tegyen, vagy IV. Henrikhez hasonlóan „Canossát járjon” a Jeruzsálemi Jád Vásém Holokauszt Emlékmúzeumban, a „tanulmányút” megtagadásáért valószínűleg Jeremy Corbynt sem éri különösebb retorzió. A Munkáspárt tegnapi közleménye arról szól, hogy Corbyn az előre eltervezett kötelezettségei miatt nem tehet eleget az izraeli testvérpárt jeruzsálemi „tanulmányútra” szóló meghívásának.
Zoom
Jeremy Corbyn a Gázát sújtó izraeli terrortámadás ellen (fotó: Ron F.)
Jeremy Corbyn elutasította tehát a Jeruzsálembe szóló meghívást. A brit Munkáspárt vezetőjének elutasító válasza csak tegnap vált ismertté, ami egyben azt is jelenti, hogy zsidók, illetve az „antiszemitizmus” elleni nem zsidó küzdők részéről az ilyenkor menetrendszerű tiltakozások, felháborodások és elhatárolódások csak ezután következnek. John Ryan, a Munkáspárt Izraeli Barátai nevű parlamenti csoport elnöke viszont máris kijelentette: mélységesen csalódott Jeremy Corbynban, amiért visszautasította az izraeli testvérpárt meghívását, pedig a Jád Vásémben teendő látogatás kitűnő alkalom lett volna a brit Munkáspárton belül előforduló antiszemita jelenségek tisztázására.

Jeremy Corbyn egy palesztinok melletti tüntetésen (fotó: David Simonetti)
Az idén nyáron a Munkáspárt köreiből származó belső jelentésekre támaszkodva olyan hírek is fölröppentek, miszerint az izraeli politikai gyakorlat bírálójaként ismert Jeremy Corbyn a zsidó államot egyenesen az Iszlám Államhoz hasonlította. Corbyn állítólag a következőt mondta: „Zsidó barátaink éppúgy nem tehetnek Izrael cselekedeteiért, amiképpen a muszlimok sem felelősek az Iszlám Állam tetteiért.” A mondás után persze mindenki fölháborodott - stílszerűen: Corbyn fejét követelte -, Nagy-Britannia főrabbijától kezdve a politikai pártokig, mondván azt, hogy a Közel-Kelet egyetlen demokratikus államát összehasonlítani a Iszlám Állammal, az maga az antiszemitizmus. Ezután a Munkáspárt hangadói az említett megnyilatkozás angol változatának csűrésével-csavarásával igyekeztek bizonyítani, hogy Corbyn tulajdonképpen nem is azt mondta, amit mondott.
A római pápáktól kezdve a dalai lámán át a világ összes vezető politikusáig és vallási vezetőjéig, aki Izraelben jár, mindenkinek kötelező ellátogatni a Jeruzsálemi Jád Vásém Holokauszt Emlékmúzeumba, amely aktusnak sokkal nagyobb a politikai jelentősége, hozadéka, mint a kegyelet. Érthető módon a Jád Vásém legnagyobb kegyeskedői a mindenkori németországi vezető politikusok. A római pápák között volt egy kivétel, VI. Pál pápa, aki 1964. január 5-én kereste föl a nagy területi hódítások (1967) előtt álló Izraelt. VI. Pál természetesen elzarándokolt Názáretbe, a Genezáreti tó partján levő Tabga településre, a Nyolc Boldogság Hegyére és Kapernaumba, majd a Sion hegyen álló Dormitio templomba. Az akkori zsidó állami vezetőkkel, Lévi Eskol miniszterelnökkel és Zálmán Sázár elnökkel összevontan, igen rövid időre találkozott a Haifa városhoz közeli Tel Meggidóban.
Hering J. – Kuruc.info