Egy „gyűlöletkeltőnek” nevezett ultraortodox rabbi, akinek a nézetei állítólag mély felháborodást okoznak a „fogyatékosok, a nők, a holokausztáldozatok, a kínaiak és a homoszexuálisok” körében, Nagy-Britanniába készül, hogy ott terjessze eretnek eszméit.
A brit zsidó közösség mélységesen fel van háborodva, amiért Yosef Mizrachi rabbi szeptember 16. és 19. között tiszteletét kívánja tenni a szigetországban. Immár ötszázan írták alá azt az online petíciót, melyben tiltakoznak a rabbi „súlyosan erőszakos, bigott, gyűlölködő nézetei” ellen.

Yosef Mizrachi rabbi
A New Yorkban élő, izraeli születésű rabbi azt hirdeti, hogy például az autizmus és a Down-szindróma is azoknak a bűnöknek a következménye, amelyeket a betegséggel sújtott ember a korábbi életében elkövetett.
Sőt, a rák és egyéb betegségek terjedését is az erkölcstelen, bűnös élet, a nagyképűség, a mértéket nem ismerő élet következményének tartja. A szüzességüket (feltehetően a házasság előtt) elvesztő nőket pedig egy alkalommal „kinyitott, üres kólásüveghez” hasonlította, mondván, „gyakorlatilag semmit sem érnek”.
A tavalyi pusztító nepáli földrengés után egy szöveget posztolt az egyik közösségi oldalon, mely a következőképpen hangzott: „Az összes bálványimádó hely Nepálban a földdel lett egyenlővé”.
De ami a legfelháborítóbb: tavaly képes volt azt a galádságot állítani, hogy csupán egymillió „valódi” zsidó vesztette életét a második világháborúban, nem pedig hatmillió. Mi több, a rabbi tarthatatlan véleménye szerint a kelet-európai zsidók részben maguk is felelősek a holokausztért, éspedig azért, mert nem zsidókkal házasodtak, és szekuláris életet éltek. Yosef Mizrachi szerencséje, hogy New Yorkban él, mert úgy Izraelben, mint bárhol Európában legott dutyiba csukták volna ezekért a mélységesen hazug és gyűlöletkeltő kijelentéseiért.
Daniel Jonas, az aláírásgyűjtés kezdeményezője a következőképpen nyilatkozott: „A petíció aláírói elítélik a rabbi nézeteit, és függetlenül attól, hogy valaki zsidó vagy nem zsidó, együttérez a zsidó közösséggel, amely el kíván határolódni a szélsőségektől, elítéli a rasszizmust, a tudatlan vakbuzgóságot és intoleranciát, függetlenül attól, mindezek milyen formában jelentkeznek.”
Zoom
A tiltakozás talán hatásos lesz, mert a bűnös rabbi weboldalán az utazására vonatkozó utalások a petíció nyilvánosságra kerülése óta eltűntek.
Yosef Mizrachi a Jewish Chronicle című lapnak nyilatkozva „meglepetését” fejezte ki a nagy-britanniai látogatása kapcsán mutatkozó heves ellenkezés miatt. Mint írta, „egy konkrét személy konkrét meghívására látogatna Nagy-Britanniába, akinek a házában szeretne beszédet mondani.”
Mizrachi rabbinak a YouTube-on hatezer, a Facebookon több, mint 18 400 követője van (jelenleg már több mint 25 ezer - a szerk.). Állítása szerint 50 ezernél is több zsidót győzött már meg a Tórában lefektetett szabályok betartásának fontosságáról.
Nem ez az első eset, hogy a rabbi Nagy-Britanniába látogat. (Ha egyáltalán sor kerül az utazásra.) 2014-ben a szigetország több zsinagógájában is beszélt, továbbá két zsidó középiskolában is tartott előadást.
Páger Oszkár - RT nyomán