Megtiltaná a házasságkötést a 18 éven aluliaknak a német kormány, ezt a lépést azzal indokolják, hogy a "menekült"hullámmal megemelkedett a házasságban élő fiatalkorúak és gyermekek száma - jelentették szerdán német lapok. Még az év vége előtt megalkothatják a jogszabályt.
A beszámolók szerint a kormánypártok egyetértenek abban, hogy mielőbb jogszabályban kell tiltani a 18 éven aluliak egyházi vagy anyakönyvvezető előtti házasságkötését.
A tiltás főleg a muzulmán közösséget érintené. A szövetségi parlament (Bundestag) még az idén megalkothatja a törvény. A tervek szerint a szabályszegést szigorúan büntetnék. Így például egy imám – muzulmán egyházi személy – komoly pénzbüntetéssel számolhat, ha 18 éven aluliakat ad össze. A formálódó elképzelés szerint a 18 éven aluliak külföldön kötött házasságát sem ismernék el Németországban.
A szövetségi belügyminisztérium adatai alapján nagyjából 1500 gyerek vagy fiatalkorú él házasságban, legnagyobb részük szíriai menedékkérő vagy menekült. A tényleges szám ennél nagyobb lehet, mert az állam nem mindig értesül az egyházi – például az imámok előtt kötött – házasságokról -, de a gyermekházasság így sem tömeges jelenség.
A hatályos szabályok szerint 16 év az alsó korhatár, de ebben az életkorban csak akkor lehet házasságot kötni, ha a partner már felnőtt, és a területileg illetékes családjogi bíróság hozzájárul a frigyhez. Évente néhány tucat ilyen házasságot kötnek Németországban.
(MTI)