A Dániában menedéket kérő, kísérő nélküli, magukat kiskorúaknak vallók túlnyomó többsége idősebb 18 évesnél - jelentette az EUObserver nevű brüsszeli hírportál a Jyllands-Posten című dán napilapra hivatkozva.
Zoom
Tízéves kisfiúk állnak sorba segélyért
A lap a koppenhágai igazságügyi orvos szakértői intézet vizsgálati eredményeire hivatkozik. Az intézet 800 menedékkérőt vizsgált meg az ujjak és a fogak röntgenfelvételének segítségével, akik kiskorúnak vallották magukat.
Svédországban szeptemberben jelentette be a stockholmi társintézet, hogy a jövő év elejétől életkorvizsgálatnak vetik alá a kísérő nélkül érkezett, fiatalkorú menedékkérőket. A törvényszéki orvos szakértők a bölcsességfogak és a térdízületek röntgenvizsgálatával állapítják majd meg a menedékkérőkről, hogy valóban fiatalkorúak-e.
Elias Palm törvényszéki orvos szakértő újságíróknak elmagyarázta: nincs olyan diagnosztikai eljárás, amellyel egy ember életkorát pontosan meg lehetne határozni, azonban a tervezett vizsgálatokkal legalább hozzávetőleges következtetéseket levonhatnak.
A vizsgálatra akkor kerül sor, ha egy fiatalkorú bevándorló nem tudja hitelt érdemlően bizonyítani életkorát, vagy az illetékes menekültügyi ügyintéző kétségbe vonja erre vonatkozó állítását. A tesztet önkéntes alapon végzik, azonban azok a migránsok, akik megtagadják, arra számíthatnak, hogy menedékkérelmük elbírálása során felnőttként fogják kezelni őket.
Svédország minden más európai államnál több "fiatalkorú menekültet" (értsd: középkorú élősködőt) fogadott be. Tavaly több mint 35 ezer magát kiskorúnak valló illegális bevándorló érkezett a skandináv államba kísérő nélkül, 90 százalékuk "fiatal fiú" volt, és legtöbbjüknek nem volt semmiféle azonosító okmánya.
(MTI nyomán)