A Die Welt rendőrségi forrásból úgy tudja, a tegnap őrizetbe vett 23 éves pakisztáni férfinak nincs köze a karácsonyi vásárban történt gázolásos merénylethez, így a támadó még szökésben lehet.
A berlini rendőrség vezetése azt feltételezi, hogy a tegnap este letartóztatott pakisztáni férfinak nincs köze a hétfő esti gázolásos merénylethez – írja a Die Welt magas rangú biztonsági forrásokra hivatkozva.
A berlini rendőrség attól tart, hogy a valódi elkövető még szabadlábon van, fegyver lehet nála, ezért értesítették a társszerveket és arra figyelmeztették lakosságot, hogy legyen óvatos.
Magas rangú biztonsági források attól félnek, hogy az igazi tettes további akcióra készülhet.
Frissítés: tényleg szabadlábon van még a támadó
Egyelőre nem sikerült igazolni, hogy a hétfő este egy berlini karácsonyi vásárban kamionnal elkövetett tömeges gázolás ügyében őrizetbe vett gyanúsított követte el a bűncselekményt - jelentette be kedden Klaus Kandt, a német főváros rendőrségének vezetője.
A berlini biztonsági szervek vezetőinek közös sajtótájékoztatóján Klaus Kandt kiemelte: a vizsgálatokat még nem zárták le, de egyelőre nem nyert bizonyítást, hogy a gyanúsított ült a volánnál a támadás idején.
Előzőleg a Die Welt című lap a hírportálján magas beosztású rendőrségi tisztviselőkre hivatkozva azt jelentette, a nyomozók már megállapították, hogy a terhére rótt bűncselekményt tagadó gyanúsított nem érintett az ügyben. Ezzel új helyzet állt elő: az igazi tettes ismeretlen és szabadlábon van.
Klaus Kandt a sajtójelentést lényegében megerősítve hangsúlyozta, hogy a terrorveszély továbbra is magas Berlinben, ezért megerősítik a biztonsági intézkedéseket, az utcákon, tereken “erőteljes” a rendőri jelenlét.
(Híradó)
2. frissítés: elengedték a pakisztánit
Szabadon engedte a rendőrség azt a pakisztáni állampolgárt, akit a hétfő esti berlini merénylettel összefüggésben vettek korábban őrizetbe.
Magas rangú rendőri vezetők és az ügyészség képviselői már korábban is pedzegették, nem biztosak abban, hogy valóban azt a férfit fogták el, aki hétfő este egy lengyel rendszámú kamionnal a tömegbe hajtott az egyik forgalmas berlini karácsonyi vásáron.
A rendőrségnek a férfi őrizetbe vételétől kezdve 24 órája lett volna arra, hogy elegendő bizonyítékot gyűjtsön a vádemeléshez.
(HVG)