A berlini terrortámadás egyik tragédiája az, hogy meg lehetett volna akadályozni. A német rendőrség jól tudta, hogy Anis Amri iszlamista befolyás alá került, de jogi akadályok miatt nem zárhatták be az egy éve megfigyelés alatt tartott, később tizenegy embert meggyilkoló tunéziait.
Mikor Anis Amri lopott kamionjával belehajtott a karácsonyi vásárban a tömegbe, a német titkosszolgálatok és a rendőrség már jól ismerte a radikalizált tunéziai férfi múltját.
Amri a gázolás előtt egy évvel hívta fel magára a terrorelhárítás figyelmét, mikor Észak-Rajna-Vesztfália tartományban részt vett egy iszlamista toborzáson. Azóta többször is felbukkant a tartományi és berlini hatóságok radarján, de a német törvények megvédték a letartóztatástól. Nem tudtak ellene elég bizonyítékot gyűjteni, s mivel a tunéziai hatóságok nem voltak hajlandók visszafogadni őt, Németországban „ragadt”.
Nem engedték Szíriába menni, így Németországban "tette hasznossá magát"
2015. december 23-ai hátizsákos kirándulását annak az Abu Walaanak az utasítására tette meg a nyugati országrészben, akit a német hatóságok is a legbefolyásosabb és legveszélyesebb iszlamista szónoknak kiáltottak ki. A toborzót legtöbben csak „az arc nélküli iszlamista hitszónokként” ismerik.
A karácsonyi terrortámadás előtt novemberben Szíriába akart utazni négy társával az Iszlám Államhoz, de a titkosszolgálatoknak sikerült megakadályozni (!), hogy elhagyják az országot.
A Kölner Stadt Anzeiger jelentései szerint Abu Walaa és toborzott csapata németországi terrortámadásra is készültek, és erről a hatóságok is jól tudtak. Mikor komolyabb vizsgálat alá vették a feltételezett terrorcsoportot, a rendőrségnek sikerült két embert beépíteni a hitszónok újoncai közé.
A rendőrség kémei a radikalizált társaságban töltött idő alatt megtudták, hogy 2015 őszén már rengeteg fegyvert és gránátot vásároltak, és egy rendőrörs megtámadásán munkálkodtak.
Már régóta teherautós támadásra készültek
A lap másik biztonsági forrása arról számolt be, hogy a szélsőségesek egy teherautót akartak szerezni, amit először tele akartak tankolni benzinnel, majd egyikük a tömegbe hajtott volna, és az emberek között felrobbantotta volna a járművet.
De a megszerzett információk “haszontalannak” bizonyultak, mivel a rendőrség nem tudott konkrét bizonyítékokkal szolgálni, így a bíróság nem engedte, hogy őrizetbe vegyék a terrorgyanús csapatot.
Azzal dicsekedett, hogy vérfürdőt rendez - engedték, hadd tegye
Bár Amrit bizonyítottan Abu Walaa radikalizálta, a 24 éves tunéziai 2016-ban már önállóan toborzott: arra szólította fel szélsőséges társait, hogy csatlakozzanak hozzá egy németországi terrortámadás kivitelezésében. Először az interneten utánanézett, hogyan kell bombát építeni, és automata fegyvereket is megpróbált vásárolni. Ezután online dicsekedett, hogy vérfürdőt rendez – jelentették a beépített források a lap szerint.
De a német hatóságoknak ez sem volt elég Amri letartóztatásához, nem kaptak kézzel fogható bizonyítékokat.
"Nem volt elég veszélyes a kiutasításhoz"
Július 16-án újból felfigyeltek rá a hatóságok, de akkor sem találtak elég terhelő bizonyítékot a tunéziai férfi ellen. A kitelepítésről szóló német törvény 58/a paragrafusa csak akkor engedi a gyors deportálást, ha egy személy a “különösen veszélyes” kategóriába tartozik. De Amrit nem tartották ekkor túl veszélyesnek, így továbbra is Németországban maradhatott.
A nyomozás mélypontja szeptemberben következett. Bár a berlini rendőrség Amri márciusi érkezése óta lehallgatta a férfi telefonját, a hosszabbítást kérvényezésénél csak arra tudtak hivatkozni a bíróságon, hogy a tunéziai férfi kábítószer-kereskedő.
A drogdílereket pedig maximum fél évig lehet lehallgatni, így novembertől Amri szabadon kommunikálhatott több mint egy hónapon keresztül, s csak a karácsonyi terrortámadás és tizenegy halálos áldozat után hívhatták a hatóságok terroristának...
(The Local - Híradó nyomán)