Autókat és kirakatokat törtek össze a Donald Trump amerikai elnöki beiktatása ellen tiltakozó tüntetők pénteken Washingtonban, miközben a Capitoliumnál tartandó ünnepségre egymás után érkeztek a vendégek.
Washington belvárosában a Donald Trump ellen tüntetők betörték a Bank of America egyik irodájának ablakait, megtámadtak egy McDonald’s gyorséttermet, és összetörtek a környéken parkoló autókat is. A rendőrség szétoszlatta a protestálókat. Csütörtökön este New York mellett, és Washingtonban is volt egy kisebb, de azonnal feloszlatott tüntetés, amelyen a protestálók elégettek egy Trump-sapkát.
Lapjelentések szerint tüntetésre készülnek a Fekete Életek Számítanak (Black Lives Matter) nevű mozgalom tagjai és feminista csoportok is. Ugyanakkor – szintén Washington belvárosában – Trumpot támogató motorosok is gyülekeznek, “Amerika hallja meg a hangunkat, zúgjunk Trumpért!” feliratú táblákkal.
Frissítés: Folytatódtak az összecsapások Washingtonban péntek délután a frissen beiktatott amerikai elnök, Donald Trump ellen tüntetők és a rendőrök között.
A szövetségi főváros belvárosi utcáin, a Fehér Háztól nem messze csaptak össze a Trump-ellenes tüntetők a rohamrendőrökkel. A körülbelül négyszáz fős tüntetőcsapat kövekkel és botokkal támadt rá a rendőrökre, akik könnygázgránátok bevetésével próbálták meg feloszlatni a csoportot.
A washingtoni rendőrség szóvivője bejelentette, hogy eddig 95 embert tartóztattak le.
A belváros egyik másik pontján – szintén nem messze a Fehér Háztól – békés tüntetők kis csoportjai vonultak fel, táblákkal a kezükben. Ne legyen békés az átmenet – volt olvasható több táblán is.
Mike Pence alelnök Chevy Chase-ben – Washington marylandi elővárosában – lévő házánál a homokosok kezdtek "táncos tüntetést".
A rendőrség közlése szerint a "protestálók" elsöprő többsége békés, az erőszakos tüntetők pedig nem washingtoniak, és szervezetten érkeztek fővárosba.
2. frissítés: Marihuánás cigarettát osztogattak, törtek-zúztak - 217 liberáliskedvencet gyűjtött be a rendőrség
Az új elnök beiktatása idején Trump-ellenes tüntetések voltak több helyen is Washington belvárosában. Többféle csoport, többféle célkitűzéssel és jelszót hangoztatva protestált.
Az egyik csoport például több mint négyezer marihuánás cigarettát osztogatott ingyen. Bár a szövetségi fővárosban a marihuána terjesztése nem számít bűncselekménynek, a tüntetők "megelőző tiltakozást" emlegettek, mondván, hogy azért protestálnak, nehogy betiltsák a marihuánát Washingtonban. A Trump-ellenes tüntetők elsöprő többsége békés volt, a kiabáláson túl nem csinált semmit, de volt, ahol erőszakba és a rendőrökkel történt összecsapásokba torkolltak a protestálások.
A rendőrséget is megtámadó tüntetők törtek-zúztak, a Bank of Amerika egyik irodájának ablakait, egy McDonald's gyorsétterem és egy Starbucks kávézó ablakait betörték, a környéken parkoló kocsikat megrongálták. A rendőrség könnygáz-gránátokkal vetett véget az erőszaknak. Egy másik helyszínen, a Fehér Háztól nem messze kocsikat gyújtottak fel, köztük egy limuzint és egy televíziós közvetítő kocsit is. Pénteken este a rendőrség szóvivője közölte: az erőszakos tüntetők nem washingtoniak voltak. Hat rendőr sérült meg, s péntek estéig 217 embert tartóztattak le. Tüntetések voltak Los Angelesben is, ahol több, kisebb protestáló menetet szerveztek. A Trump-ellenesek "Ne fasizmust, ne rasszizmust, ne Trumpot!", "A valaha volt legrosszabb elnök" és "Soha Trumpot!" táblákkal vonultak fel. A beiktatás napja nagy bálokkal zárul, három bált az elnöki pár nyit meg.
(MTI nyomán)