A politikai élettől való visszavonulását tervezgeti Marine Le Pen unokahúga, Marion Maréchal-Le Pen – szellőztette meg a Libération. A Le Parisien már kijelentő módban számolt be róla: távozik a közéletből a radikális képviselő. Le Pen a Vaucluse Matin-Le Dauphine Libéré című lapnak írt levelében be is ismerte távozását, azt többek között családi okokkal magyarázva.
Zoom
Mint írta, nagyon hiányzik neki kislánya, akivel kevés időt tölthetett együtt annak első éveiben. Állítása szerint mindig is benne volt, hogy egy nap visszatérhet a civil életbe, de ettől még a politikai csatáktól nem vonul teljesen vissza, mert nem tudja közönyösen nézni honfitársai szenvedését. Az ifjú képviselőnő szerdán jelentheti be hivatalosan is távozását, valószínűleg a júniusi képviselőválasztáson sem indul már.
A Nemzeti Front üdvöskéjére ugyan inkább nagyapja keményvonalassága, mintsem az elnökválasztást elbukó nagynénje néppártosodása jellemző, de ha a hír igaz, politikai kitartását biztosan nem örökölte. A 88 éves pártalapítóval, Jean-Marie Le Pennel szemben ugyanis Marion csupán 27 éves.
Zoom
A politikus család legifjabb képviselője így szertefoszlathatja a nemzetiek azon vágyát, hogy Marine Le Pen vezetése után egy radikálisabb fordulat jöjjön a Nemzeti Frontban.
A pártból pár éve eltávolított, de annak tiszteletbeli elnöki pozícióját bírósági határozattal megerősíttető Jean-Marie Le Pen máris megkongatta a vészharangokat. A pártalapító a Le Figaróban igen keményen fogalmazott: "ha nem áll valami igen komoly ok e mögött a döntés mögött, akkor azt nem tudom másként felfogni, mint dezertálásként." Kifejtette, Marionra nagy reménységként tekintettek, és szörnyű következményei lehetnek, ha a politikusnő valóban meglépi ezt. "Ha számára bármi értéke van még a szavaimnak, akkor azt tudom csak neki mondani: ne vonulj vissza a frontvonaltól."
A homokosok "házasságát", a burkaviselést és az abortuszt is élesen ellenző, önmagát a "Nem az iszlám földje vagyunk"-féle kijelentésekkel észrevétető Mariont eddig a nagypapa politikai örökösének tekintették. Mint mostani megszólalásából is kitűnik, a lányával éles harcba keveredő alapító is ekként tekintett rá.
(MNO nyomán)