Londonban 5-ből 1 gyermek meghal, mert a szülők közeli rokoni kapcsolatban állnak - áll egy jelentésben, melyre a brit Metro hivatkozik.
A londoni Redbridge kerület önkormányzata egészségügyi és jóléti bizottságának jelentése alapján 2008 és 2016 között a gyermekhalálozások 19 százalékának az oka, hogy a szülők közeli rokonok.
Ez annyit jelent, hogy a szülők másod-unokatestvérek, vagy annál közelebbi rokoni kapcsolatban állnak. Ezek a kapcsolatok a múltban még vitatottak voltak Nagy-Britanniában is, viszont az Európán kívüli világban gyakran előfordulnak - így már Londonban is.
Zoom
A jelenséggel kapcsolatban a tavalyi évben publikáltak egy cikket az Economistban, miszerint az Egyiptomban köttetett házasságok 40 százalékában a házasuló felek közeli vérrokonok.
A Redbridge kerületben elhalálozott gyermekek 9 százaléka pakisztáni etnikumú volt.
Persze nem szabad félreértelmezni, hisz sok kultúrában ez nagyon gyakori
Az önkormányzat közegészségügyi igazgatója, Vicky Holbart elmondta, hogy a jelentést nem szabad félreértelmezni: „A családon belüli házasság sok kultúrában nagyon gyakori, és az ebbéli aggodalmakat csökkentheti, hogy nagyon kis százalékban fordul elő. Fontos figyelni az ilyen tendenciákat, de nem szabad túl sokat belelátni ebbe.”
Gladys Xavier a Gyermekhalálozásokat Figyelő Fórum (CDOP) elnök asszonya elmondta, hogy az ázsiai közösségek körében az oktatási programokat elindították. Mint mondta, az iskolákat arra kérték, hogy "nagyobb hangsúlyt fektessenek a genetikára", hogy a tanulók megértsék a családon belüli házasságok közötti komplikációkat.
A világ minden tájáról gyűjtött adatokat vizsgálva 2008-ban a csecsemőhalandóság kockázata az első unokatestvér házasságokban 1,2 százalékkal nőtt.
Tiltani tévedés, szegényeknél ez a gyakorlat
Alan Bittles professzor, a perthi humángenetika központ igazgatója azt mondta a BBC-nek, hogy támogatja a genetikai szűrést szemben a tiltással vagy a korlátozással az első unokatestvérek házassága esetében.
Mint fogalmazott: "Tévedés lenne tiltani, az emberek több száz generáció óta követték a családon belüli házasság gyakorlatát, aztán jöttünk mi és azt mondtuk, hogy ezt nem lehet - senki nem fogja elfogadni.”
A szelektív szűrés sokkal hatékonyabb lenne - állítja.
(Kuruc.info - Metro nyomán)