Oroszország az ellene kirótt amerikai szankciók kiterjesztésére válaszul szerdán lemondta a június 23-ára tervezett külügyminiszter-helyettesi szintű egyeztetéseket Szergej Rjabkov és amerikai kollégája, Thomas Shannon között.
Rjabkov az orosz külügyminisztérium honlapján megjelent közleményében rámutatott, hogy a helyzet nem alkalmas az ilyen jellegű egyeztetésekre, miután előző nap az amerikai kormány összesen 38 emberre és cégre kiterjesztette az Oroszország ellen az ukrajnai szakadárok feltételezett támogatása miatt kiszabott szankciókat. Az orosz külügyminiszter-helyettes hangsúlyozta, hogy az újabb szankciók annak a politikának a folytatását jelentik, amelyet az előző amerikai kormányzat, az Obama-adminisztráció kezdett a két ország közötti kapcsolatok tönkretételére.
Rjabkov kiemelte: az Egyesült Államok lépése komolyan aláássa azokat a washingtoni nyilatkozatokat, amelyek szerint párbeszédet szeretnének Moszkvával. Hozzáfűzte: az újabb büntetőintézkedések „politikai ajándékok” voltak az éppen Washingtonban tartózkodó Petro Porosenko ukrán elnöknek.
Az amerikai külügyminisztérium sajnálkozását fejezte ki a tanácskozás orosz fél általi lemondása miatt, ugyanakkor közölte, hogy továbbra is nyitottak maradnak a kétoldalú nézeteltérések áthidalását szolgáló párbeszédre. A tárca megemlítette, hogy mindössze a fennálló büntetőintézkedések megerősítéséről van szó: a szankciókat a Krím félsziget Oroszország általi elcsatolását követő bevezetésük óta évente két alkalommal felülvizsgálják.
Heather Nauert, az amerikai külügyminisztérium szóvivője elmondta: „Emlékezzünk csak vissza arra, hogy ezek a szankciók nem a semmiből tűntek fel. Célzott büntetőintézkedések voltak, válaszként Ukrajna szuverenitásának és területi épségének folyamatos megsértésére szomszédja, Oroszország által.”
Szergej Rjabkov és Thomas Shannon pénteken találkozott volna Szentpéterváron, hogy megbeszéljék a „kétoldalú kapcsolatokban jelentkező gondokat”.
Az orosz külügyminiszter-helyettes szerdai közleményében azt vetette az Egyesült Államok szemére, hogy nincsen semmi kézzelfogható javaslata a viszony javítására. „Az amerikai szankciók korábbi hullámai nem voltak képesek elérni azt, amiben kezdeményezőik reménykedtek. És bármely újabb kísérlet arra, hogy Oroszország fejet hajtson, éppen úgy kudarcra van ítélve” – tette hozzá Rjabkov.
(MTI)