Friss adatok szerint idén 88 ezer, főként szubszaharai országokból érkezett migránst regisztráltak az olasz hatóságok. Drasztikus ellenlépések jöhetnek.
Egyre kétségbeesettebben próbálkozik Olaszország elfogadható megoldást találni a legújabb migránshullámra, miközben az uniós határvédelmi szervek teljesen tehetetlenül szemlélik az eseményeket a Földközi-tengeren. Líbiából folyamatosan érkeznek az emberek a csempészek és a különböző felségjelek alatt hajózó "civil" szervezetek hathatós támogatásával. Nem ritka, hogy egy-egy transzport a százas nagyságrendet is eléri.
Zoom
Folyamatosan jönnek - automatikusan uniós vízumot kaphatnak
A hétvégi friss adatok szerint ebben az évben már 88 ezer, főként a szubszaharai országokból útnak indult migránst regisztráltak az olaszok, az érkezők csupán 6 százaléka szír "menekült". A part menti önkormányzatok sorra jelentik be, hogy nem kérnek a sáskaellátó állomásokból (hot spot).
A határozott, tevőleges fellépést már nem lehet nagyon sokáig halogatni, a naponta több száz partra tett migránssal, valamint a gyakorlatilag senki és semmi által nem felügyelt "civil" mentőhajókkal kellene kezdeni valamit. Az olasz kormány most azzal próbálkozik, hogy csak akkor adna kikötőhasználati jogot ezeknek a hajóknak, ha befejeznék a migránsok partra szállítását. Ez persze felveti annak lehetőségét, hogy akkor ezek az elárasztó alakulatok a spanyol vagy akár görög partokra tegyék ki a betolakodókat. További olasz követelés, hogy a "mentőhajók" ne érintsék a líbiai parti vizeket, és tilos lenne hang- vagy fényjelekkel mutatni pozíciójukat a csempészhajóknak.
A kérdésre, hogyan fajultak idáig a dolgok a Földközi-tengeren, most egy szélsőjobboldalinak bélyegzett civil szervezet fogja keresni a választ a helyszínen. Ugyanis eddig 114 ezer dollár gyűlt össze a Megvédeni Európát nevű internetes közösségi kezdeményezésre, amely a csempészek elhagyott hajóit süllyesztené el, és dokumentálná, hogyan zajlik pontosan az együttműködés az emberkereskedők és a nemzetközi civil szervezetek között. A sajtóorgánumok túlnyomó többsége migránsellenesnek nevezi a kérdéshez valódi európai módon hozzáálló identitárius szervezetet és tagjait, akik hiába mondják, hogy munkájuk közben senkit nem hagynak a tengerbe veszni. Ám az identitárius fiatalok a kihalászott embereket nem az európai, hanem az afrikai partra vinnék.
Uniós vízum a négereknek
Az olasz kormány próbálkozásainak nincs vége, Paolo Gentiloni kormányfő kétszázezer migránsnak adna ideiglenes uniós vízumot, így szabadulva meg tőlük. Matteo Renzi volt miniszterelnök pedig két hete azzal keltett figyelmet, hogy numerus clausus bevezetését követelte a migránsokkal szemben. Azt is felvetette, hogy EU-pénzeket is blokkolhatnának, és büntethetnék a befogadást elutasító tagországokat.
Az olasz tétlenkedés mellett, úgy tűnik, az uniós zászló alatti tengeri határvédelem is kudarcot vall. Egy brit parlamenti jelentésben az áll, hogy a 2015-ben indított Sophia nevű "embermentő" akció képtelen volt felülírni a csempészek üzleti modelljét – bár sikerült 450 lélekvesztőt megsemmisíteni és 110 csempészt őrizetbe venni. Az emberkereskedelem az elégtelen válaszlépések miatt továbbra is virágzik, egyre többen remélnek hasznot belőle. A hét végén két ukrán állampolgárt adott ki Málta Olaszországnak csempészet gyanújával.
(MNO nyomán)
Frissítés: Olaszország megfúrta a Sophia-akciót
Olaszország megakadályozta az európai uniós külügyminiszterek hétfői brüsszeli tanácsülésén az embercsempészet ellen indított, Sophia elnevezésű földközi-tengeri művelet mandátumának meghosszabbítását - közölték névtelenséget kérő diplomáciai források.
A 2015-ben indított misszió hatálya július 27-én jár le, de egyes szakemberek szerint az Olaszország számára egy ideje már inkább nehézséget, mintsem segítséget jelent. A név nélkül nyilatkozó illetékesek szerint nem zárható ki, hogy Róma a lépéssel rá akar kényszeríteni más tagországokat a kontinensfoglalók befogadására.
(MTI nyomán)