Csak ebben az évben több mint 600 ezer szíriai menekült tért vissza otthonába. A többségük belföldi menekült volt, de Törökországból, Libanonból, Jordániából és Irakból is egyre többen mennek vissza az egykori lakhelyükre.
Zoom
Valódi menekültek a szír-török határon
2017 januárja és júliusa között 602 759 szíriai állampolgár tért vissza az otthonába – közölte pénteken a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM). A jelentés szerint a visszatérők túlnyomó többsége – vagyis 84 százaléka – korábban belső menekült volt, azaz Szíria határain belül kényszerült másik lakhelyet választani. A visszatérők 16 százaléka Törökországból, Libanonból, Jordániából és Irakból ment haza, a törökországiak és a jordániaiak elsősorban Aleppó és Haszaka tartományba költöznek.
A jelentés európai hazatérőkről nem tesz említést.
Az érintettek döntő többsége, mintegy 405 ezer ember Aleppó kormányzóságba érkezett. Ezután következik Hama kormányzóság (75 ezren) és Rakka kormányzóság (45 ezren), Idlibbe és a külön közigazgatási egységet jelentő úgynevezett vidéki Damaszkuszba 27, illetve 21 ezren költöztek vissza. Az adatok szerint a szíriai menekültek 97 százaléka a saját otthonába tért vissza, csupán 3 százalékuk kényszerült arra, hogy lakást béreljen, elhagyatott házba vagy egy másik menekülttáborba költözzön. A fenti számok emellett azt is bizonyítják, hogy a szíriai menekültek nagy többsége azokra a területekre költözik vissza, amelyeket a kormányerők felszabadítottak a lázadóktól vagy az Iszlám Államtól.
(MNO nyomán)