Nem harangoznak többé istentiszteletre az úgynevezett Hitler-haranggal a németországi Herxheim am Berg templomában - így határozott a Rajna-vidék-Pfalz tartományban fekvő falu protestáns egyházközségének presbitériuma.
Zoom
Elnémítják a Hitler-harangot
Mint az evangélikus egyház pénteken közölte, a 3. számú harang elnémításával elejét akarják venni annak, hogy a falu temploma szélsőjobboldali zarándokhellyé, a horogkeresztet és Mindent a hazáért – Adolf Hitler (Alles für’s Vaterland – Adolf Hitler) feliratot viselő harang pedig tehertétellé váljon a falui lakói számára.
A 240 kilós bronz Hitler-harang nem az egyház, hanem a faluközösség tulajdonában van. A jövőben csak a templom két másik, egyházi tulajdonában lévő harangjával szólítanak istentiszteletre.
Zoom
"Mindent a hazáért"
Herxheim am Berg önkormányzata augusztus végén döntött úgy, hogy szakvéleményt kér arról, mi legyen a sorsa a harangnak, amely 1934 óta lóg a templomtoronyban.
Szinte hihetetlen, de a Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZdJ) elnöke, Josef Schuster szerint a harangnak múzeumban lenne a helye. “Számomra felfoghatatlan, hogy egy ilyen harangot egyáltalán valaha kitettek egy templomban” – ütötte bele horgas orrát az ügybe még kedden Josef Schuster. “Még kevésbé tudom megérteni azt, hogy még mindig akadnak olyan emberek, akik pozitívan viszonyulnak ehhez a haranghoz” – utalt Schuster a falu polgármesterére, Ronald Beckerre, aki bűnös véleménye miatt bele is bukott a történtekbe.
Zoom
Marad elég félnivaló a templom díszítései között is
A haranggal kapcsolatos vita megnyitása a polgármester állásába került, mert a vita hevében "kétértelmű, a hitleri rezsimet mentegető kijelentéseket" tett - fogalmaz az MTI.
Hogy mik voltak ezek az üldözendő, "kétértelmű kijelentések? Becker az ARD tévének korábban egyebek mellett azt merte nyilatkozni, hogy “akkoriban nem minden volt rossz”, “Hitler nevét mindig csak a zsidók üldözésével és a háborús időkkel hozzák összefüggésbe, pedig voltak olyan dolgok, amelyeket ő indított el és még ma is használunk”, és büszkének mondta magát arra, hogy falujukban van a harang, amely egyetlen a maga nemében Rajna-Pfalz tartományban.
Zoom
Ronald Becker a harangtorony rettegett lakójával
Becker szerint szavait kiragadták összefüggéseiből, ugyanakkor szerdán benyújtotta lemondását. Pártja, a Freie Wähler pedig fegyelmi eljárással és kizárással fenyegette meg, de a leköszönő polgármester kilépett abból. 
Az ügyészség vizsgálja, fennáll-e bűncselekmény gyanúja, egy magánszemély pedig hivatalosan is feljelentette a városvezetőt.
(Kuruc.info - MTI nyomán)