Bezár!
2020. október 22., csütörtök, Előd napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:32 Nem csak fegyvert, katonát is külde(né)nek a törökök a testvéri azerieknek22:23 Bidenék korrupciós ügyét sajnos már tényleg nem lehet az oroszokra fogni22:13 Iohannis a járvány ellenére ragaszkodik a választás megtartásához21:48 A németek újabban nem beterelik, hanem kimentik az élősködőket a vagonokból21:24 Oroszország nem készül karantén bevezetésére21:05 Iskolaőr vetett véget egy verekedésnek (vagy verésnek) Polgáron20:47 A DK-s polgármester üzente meg Kari Gerinek, hogy a XVIII. kerületiek nem kérnek a biciklisávjaiból20:30 A pápát a legkevésbé sem zavarja az egyház tanítása: a buzik bejegyzett élettársi kapcsolata mellett kampányol egy zsidó filmjében20:10 Megfertőződött a német egészségügyi miniszter - meghűléses tüneteket mutat19:51 Merre tovább, nemzeti radikalizmus? - Novák Előd a Hadjárat podcastban19:44 Van egy kis káosz Lagosban19:25 Tündérország vagy Meseország? (x)19:24 Bolsonarónak nem kell a kínai oltás19:03 A francia terrorelhárítási ügyész hét ember ellen javasol vádemelést a tanárgyilkosság ügyében18:46 Lavrov az örmény és az azeri külügyminiszterrel konzultált Moszkvában
24 óra legolvasottabbjai

Külföld, Videók :: :: Hozzászólások

Kilencmillió katalán szavazólapot foglaltak le a spanyol csendőrök, a gazdasági minisztert őrizetbe vették

Reklám

Házkutatást kezdett több katalán kormányzati épületben a spanyol csendőrség szerdán Barcelonában, és több magas rangú tisztviselőt őrizetbe vett. A katalán kormány a demokrácia szégyenének nevezte a hatósági akciót.
A helyi sajtóban megjelent beszámolók szerint 41 kormányzati hivatalban és egyéb helyszíneken intézkednek hatóságok, egyebek mellett a katalán adóhatóságnál, a gazdasági, a munkaügy, valamint a szociális és családügyi tanácsnokságokon, amelyek tartományi minisztériumoknak felelnek meg. A Barcelona közelében található, Bigues i Riells nevű település egyik üzemcsarnokában pedig mintegy 9 millió darab szavazólapot foglaltak le. A katalán ügyészség utasítására kezdett házkutatásokkal párhuzamosan eddig 14 embert vettek őrizetbe, köztük Josep Maria Jovét, a katalán gazdasági miniszter vezető titkárát.
A spanyol csendőrség az alkotmánybíróság által felfüggesztett, ezért illegálisnak tartott október 1-i önrendelkezési népszavazással kapcsolatos dokumentumokat keres, valamint bizonyítékot arra, hogy vajon a katalán kormány költött-e közpénzt a referendum előkészületeire.
Ezt követően több kormányzati épület előtt tüntetők jelentek meg, tiltakozva az eljárás ellen. A gazdasági tanácsos hivatalánál délutánra a hatóságok szerint csaknem négyezer ember gyűlt össze az utcán. „Szavazunk!”, „Fegyvereink a (szavazó)urnák” – kiabálták, és többször elénekelték a katalán himnuszt is. A tiltakozók egy csendőrautó kerekének gumiabroncsait kiszúrták. A törvénysértésre, az alkotmány ellen irányuló cselekvésre az államnak reagálnia kell – mondta Mariano Rajoy, spanyol miniszterelnök a parlament alsóházának ülésén, amelyet ez a téma uralt. A spanyol kormányfő szerint nincs olyan demokratikus állam a világon, amely elfogadja, amit Katalóniában terveznek, és hozzátette, hogy ráadásul figyelmeztették őket, tudták, hogy a referendumot nem lehet megrendezni, mert az sérti a nemzeti szuverenitást.
A Barcelonában zajló csendőri akció elleni tiltakozásként a spanyol parlament katalán pártjainak képviselői elhagyták az üléstermet. Carles Puigdemont katalán elnök rendkívüli kormányülést hívott össze az ügyben, amelyet követően hivatalos televíziós nyilatkozatában úgy fogalmazott: „elutasítjuk és elítéljük a spanyol kormány totalitárius fellépését”. „A spanyol állam de facto felfüggesztette Katalónia önrendelkezését” – jelentette ki, egyúttal a katalán kormány támogatásáról és védelméről biztosított mindenkit, akit a hatóságok őrizetbe vettek. Megerősítette: október 1-én szavaznak, „békés”, és „masszív” választ adnak a spanyol kormánynak, addig azonban – mint mondta – „szilárdságra és nyugalomra” van szükség.
A spanyol parlament legnagyobb ellenzéki erejének számító Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE), és a negyedik legnagyobb Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középutas párt, korábban már támogatásáról biztosította a konzervatív Néppárt (PP) vezette spanyol kormányt „az alkotmány védelmében” és „az illegális népszavazás megakadályozásában”. Ezen pártok vezetőivel a spanyol miniszterelnök napközben rendkívüli tanácskozást folytatott.
Frissítés: a gazdasági minisztert is őrizetbe vették
Korábban írtuk: Lerohanta a katalán kormány épületét a spanyol csendőrség
A csendőrök kilenc kormányzati hivatalban tartanak házkutatást, egyebek mellett a gazdasági, a munkaügy, valamint a szociális és családügyi tanácsnokságokon, amelyek helyi szinten a minisztériumoknak felelnek meg. Az intézkedés során tucatnyi embert őrizetbe vettek, köztük Josep Maria Jovét, a katalán gazdasági tanácsos főtitkárát.
A hatóság a spanyol kormány és az alkotmánybíróság által alkotmányellenesnek minősített, felfüggesztett referendummal kapcsolatos dokumentumokat keres. Előző éjjel már nagy mennyiségű ilyen iratot – nagy részük vélhetően szavazólap – találtak a rendőrök.
Több kormányzati épület előtt tüntetők jelentek meg, tiltakozva a razzia ellen.
Zoom
A katalán elnökhelyettes, Oriol Junqueras a TV3 katalán televíziónak azt mondta: ami történik, túlmegy minden demokratikus garancián, és sérti az állampolgárok alapvető jogait. "Nem fogjuk engedni" – jelentette ki.
Carles Puigdemont katalán elnök rendkívüli kormányülést hívott össze.
A spanyol csendőrség napok óta végez házkutatásokat a felfüggesztett népszavazással összefüggésben, vasárnap 1,3 millió katalán szórólapot, plakátot és tájékoztató brosúrát foglaltak le.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready