A "konzervatív" Osztrák Néppárt nyerte az előrehozott választást Ausztriában 31 százalékos eredménnyel, mutatják az első exit pollok. A második legerősebb párt a bevándorlásellenes, nemzetben gondolkodó Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) lett, ami az ARGE felmérése szerint megelőzte az eddig nagykoalícióban kormányzó szociáldemokratákat (SPÖ).
Zoom
Az ORF-en bemutatott másik exit poll szerint is az ÖVP nyerte a választást 30,2 százalékkal. A szocdemek és a Szabadságpárt fej-fej mellett állnak egymás mellett. Az FPÖ (26,8 százalék) néhány tized százalékkal előzi meg az SPÖ-t (26,3) százalék.
Ausztriát 2007 óta nagykoalícióban kormányozták a szociáldemokraták és a Néppárt. Tavaly a két párt úgy döntött: ugyan még egy év hátra van a mandátumukból, de nem tudják tovább folytatni a közös kormányzást.
A mostani előrehozott választásokon a parlament alsóháza, a Nemzeti Tanács (Nationalrat) 183 képviselőjéről döntenek. Ausztriában 6,4 millió választásra jogosult szavazhat a 16 éves korhatár fölött. Az a párt juthat be a parlamentbe, amely legalább 4 százalékos támogatottságot szerez.
A választáson összesen 16 párt indult, de országosan csak tíz párt állított jelöltet. A többi szervezet csak egy-egy tartományban méretteti meg magát. A szavazólapokon egyetlen listás szavazatot kell leadni, egyéni képviselőre nem szavaznak.
Frissítés: Kormányra kerülhet a Szabadságpárt
Az ORF-en megjelent koalíciós számláló szerint a 183 tagú Nemzeti Tanácsban három lehetőség lenne koalícióra, ami a szükséges többséget biztosítaná:
  • A Néppárt és a Szabadságpárt kényelmes többséget szerezhet. Eddig is ezt tartották a legvalószínűbb szcenáriónak.
  • A Néppártnak és a szociáldemokratáknak együtt továbbra is meglenne a többsége, de épp azért tartottak előrehozott választást, mert nem tudtak tovább együtt dolgozni.
  • A szociáldemokratáknak és a szabadságpártnak is lenne többsége, de nem ők kapnak kormányalakítási megbízást.
Ausztria következő kancellárja így a 31 éves Sebastian Kurz külügyminiszter lehet, aki idén májusban lett az Osztrák Néppárt elnöke. Kurzot politikai csodagyereknek is nevezik: 24 évesen már integrációs államtitkár volt, 27 évesen külügyminiszter lett, jogi tanulmányait karrierje miatt nem is fejezte be. A Time 2017-ben Sebastian Kurzot is beválasztotta a tíz legtehetségesebb új generációs politikus közé.
Zoom
Sebastian Kurz, a politikai csodagyerek
Az SPÖ-nek ez lehet az eddigi leggyengébb választási szereplése
A szavazatok 49 százalékának összeszámlálása után készült előrejelzés szerint a második helyen az eddigi ellenzéki, az ÖVP-től jobbra álló szabadságpárt áll a szavazatok 26,8 százalékával, míg szorosan a nyomában az eddigi nagykoalíciót vezető szociáldemokraták a voksok 26,2 százalékával. Ha ez az eredmény marad, az SPÖ-nek ez lesz az eddigi leggyengébb választási szereplése.
Az előrejelzések azt valószínűsítik, hogy az ország új vezetője, a néppárt elnöke, az eddigi külügyminiszter, a 31 esztendős Sebastian Kurz lesz, és Ausztriát az eddigi nagykoalíció helyett új kormányzati szövetség irányítja majd.
A jelenlegi, 2013 szeptembere óta kormányzó, az SPÖ-ből és az ÖVP-ból álló nagykoalíció mindenekelőtt a migránspolitikában fennálló nézeteltérések miatt bomlott fel, és ezt követően írták ki az előrehozott választásokat.
Az előrejelzések szerint az ÖVP-nek 57, az FPÖ-nek 51, az SPÖ-nek 49 képviselője lesz a 183 tagú parlamentben. Ez azt jelenti, hogy a néppártiak a jelenleginél 10-zel, a szabadságpártiak 11-gyel több képviselővel rendelkeznek majd, míg a szociáldemokraták 3 képviselői helyet elvesztettek.
A kisebb pártok közül a Zöldek a várakozásoktól elmaradva épphogy bennmaradtak a parlamentben, de 4,7 százalékos eredményük csak 9 képviselői helyre elegendő az eddigi 24 helyett. A hasonló alapelveket valló Pilz Listája viszont bekerült a törvényhozásba 4,3 százalékos eredménnyel, 8 képviselővel. A liberális NEOS a várakozásoknak megfelelően szerepelt, 5,3 százalékos eredménnyel várhatóan 9 képviselője lesz, ugyanannyi, mint eddig.
Az előzetes, nem hivatalos végeredmény késő estére várható.
2. frissítés: 76 százalékos feldolgozottságnál a szocdemek megelőzték a Szabadságpártot és kizúgtak a Zöldek
A legfrissebb részeredmény szerint az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) végzett a második helyen a szavazatok 27 százalékának megszerzésével, megelőzve az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ), amely 25,9 százalékot szerzett.
Az első előrejelzések még fordított eredményt mutattak. A friss részeredmény a szavazatok 75,9 százalékának megszámlálásával alakult ki. A választást eszerint is az Osztrák Néppárt (ÖVP) nyerte meg, 31,7 százalékkal.
Alexander van der Bellen államfő az ORF televíziónak nyilatkozva jelezte, hogy már gratulált is az ÖVP-t vezető Sebastian Kurznak pártja győzelméhez.
Az elemzők továbbra is az ÖVP és az FPÖ közötti koalícióalakításra számítanak. Szintén új fejlemény, hogy a jelek szerint a Zöldek mégsem jutottak be a parlamentbe, mert nem érték el az ehhez szükséges 4 százalékos küszöböt. Az új parlament így minden bizonnyal ötpárti lesz.
A részvételi arány a nem hivatalos közlések szerint elérte a 80 százalékot.
3. frissítés: Óva intett a Zsidó Világkongresszus
"Óva intett" a Zsidó Világkongresszus (WJC) vasárnapi közleményében attól, hogy részt vegyen a következő osztrák kormánykoalícióban az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), egy olyan szélsőséges párt, amely - a szervezet szerint - pártolja a rasszizmust és az antiszemitizmust, illetve indulatokat szít a kisebbségek ellen.
Szomorú és aggasztó, hogy egy ilyen formáció a szavazatok több mint negyedét megszerezte, és akár az ország második legerősebb pártjává válhat az FPÖ - jelentette ki vasárnapi közleményében Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke.
A zsidó ajvék egyébként érthetetlen, hiszen a pártelnök Strache letette az esküt nekik Izraelben...
Zoom
A szervezet röviddel azután adott ki közleményt, hogy kiderült: az előrejelzések szerint a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) győzött a szavazatok 30,5 százalékának megszerzésével az előrehozott ausztriai parlamenti választásokon. A jobboldali radikális FPÖ és az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) között pedig szoros a verseny a második helyért, eredményük 26-27 százalék körül valószínűsíthető.
Lauder egyúttal gratulált Sebastian Kurznak, az ÖVP elnökének a választási győzelemhez, és jelezte: bízik benne, hogy Kurz képes lesz kormányt alakítani, és "a külvilágra nyitott" kormányfő lesz majd.
4. frissítés: Kurz vállalja, mindenki elégedett - kivéve a leszbikát
A szavazatok több mint háromnegyedének megszámlálása után Sebastian Kurz, a választást biztosan megnyerő Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője, a legvalószínűbb új kancellár bejelentette, hogy a győzelemmel járó felelősséget “nagy alázattal” felvállalja. Megismételte, hogy Ausztriának fontos reformokra, változásokra van szüksége, és pártja legnagyobb parlamenti erőként teljes egészében ezt a célt fogja szolgálni.
Christian Kern leköszönő kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke szintén örömét fejezte ki, hogy pártja jobban szerepelt az előrejelzések alapján vártnál. Jelezte azt is, hogy a pártelnöki posztról nem kíván lemondani – ez a választás előtt gyenge eredmény esetére felmerült.
Az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) vezető Heinz-Christian Strache remek sikernek nevezte pártja szereplését, és megerősítette, hogy az FPÖ nyitott a tárgyalásokra az előtte végzett erőkkel. A legtöbb elemző az ÖVP és az FPÖ közötti koalíciós tárgyalásokat vár. Az FPÖ közel 6 százalékot javított legutóbbi parlamenti választási szereplésén, és 26 százalék körüli eredménnyel a harmadik helyre várható.
Alexander van der Bellen államfő szintén az ORF-nek nyilatkozva megerősítette, hogy Kurzot fogja megbízni kormányalakítással, ha a végeredmény megfelel az eddig ismeretessé vált részeredményeknek. Az elnök mindazonáltal előbb konzultációkat folytat a parlamentbe jutott többi párt vezetőjével.
A friss részeredmények is azt mutatják, hogy a Zöldek kiesnek a parlamentből. Vezetőjük, Ulrike Lunacek keserű kudarcnak, súlyos csalódásnak nevezte az eredményt. Emlékeztetett arra, hogy Európa-párti, erős ellenzéki szerepre készültek.
Előzetes végeredmény
A vasárnap lebonyolított ausztriai parlamenti választás előzetes végeredménye szerint a szavazáson az Osztrák Néppárt (ÖVP) győzött a voksok 31,6 százalékával, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ, 26,9) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ, 26 százalék) előtt.
Az eredmény megközelíti a 100 százalékot, de nem teljes, csak a levélszavazatok megszámlálása után, csütörtökön lesz végleges.
Az ÖVP-nek a jelenleginél 15-tel több, 62 képviselője lesz a 183 tagú parlamentben. Az SPÖ továbbra is 52, az FPÖ pedig immár 51 képviselővel rendelkezhet, 11-gyel többel az eddiginél.
A választási eredmények nyomán minden bizonnyal az ÖVP-t vezető Sebastian Kurz kap kormányalakítási megbízást, a párt várható koalíciós partnere az FPÖ lesz.
A részvételi arány 79,4 százalék volt.
5. frissítés: Kurz egyik koalíciós lehetőséget sem zárja ki
Sebastian Kurz, a vasárnapi ausztriai előrehozott választáson győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke a voksolás után nyilatkozva nem kötelezte el magát egyetlen koalíciós lehetőség mellett sem.
Az ÖVP a szavazatok 31,6 százalékát begyűjtve megnyerte a parlamenti választást, de ahhoz, hogy egy általa vezetett kormánynak meglegyen a parlamenti többsége, koalíciós partnereket kell keresnie. Rajta kívül még a szociáldemokrata párt (SPÖ) (26,9 százalék), a radikális jobboldalinak mondott Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) (26 százalék), a liberális NEOS (5,1 százalék) és a zöld színezetű Pilz Listája (4,3 százalék) került a törvényhozásba.
Bár az elemzők leginkább egy néppárti-szabadságpárti koalícióra számítanak, a várhatóan kormányalakítási megbízáshoz jutó Kurz azt mondta, hogy számos lehetőséget lát, és egyelőre ezek egyikét sem zárja ki. Hozzátette, hogy stabil kormányt szeretne.
6. frissítés: osztrák lapok a választási eredményről
A vasárnapi választáson győztes Osztrák Néppártot (ÖVP) vezető Sebastian Kurz sikerét emelték ki kommentárjaikban az osztrák lapok, de arra is kitértek, hogy nem lesz könnyű az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) várható koalícióalakítás.
A konzervatív néppárt a becsült végeredmény szerint a szavazatok 31,6 százalékát szerezte meg a választáson, míg a tőle jobbra álló FPÖ 26,3 százalékot kapott. Kettejük közé futott be – 26,9 százalékkal – az eddigi legnagyobb párt, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ), amely eddig nagykoalíciót alkotott az ÖVP-vel, de a legtöbb elemzői várakozás szerint most ellenzékbe szorul, és helyét a szabadságpárt veszi át a koalícióban.
A választás kimenetelét értékelve valamennyi lap kiemelte, hogy Kurz a legfiatalabb európai kormányfő lehet.
A Der Standard című liberális lap megjegyezte, hogy az ország jobbra tolódott, de úgy vélte, ez nem meglepetés, mint ahogy az sem, hogy Kurz megnyerte a választást. Kurz precíz felkészüléssel és terveinek pontos kivitelezésével rajt-cél győzelmet aratott, alig vétett hibát a kampány során, és az ÖVP-FPÖ koalíció azért is valószínű, mert a szociáldemokraták és a szabadságpártiak túlságosan gyűlölködő kampányt folytattak egymás ellen. Ugyanakkor “riasztó” a választási eredmény abból a szempontból, hogy a két párt együttesen nincs messze az alkotmánymódosításra képes többségtől.
A lap azt is írta, hogy Kurz és az FPÖ is rokonszenvez Orbán Viktor miniszterelnökkel, illetve politikájával.
Heinz-Christian Strache FPÖ-elnökről a Der Standard egyebek között azt állapította meg, hogy a kampányban jól állta a sarat a fiatalabb kancellárjelöltekkel szemben, sőt hátrány helyett előnyt tudott kovácsolni abból, hogy idősebb legfőbb riválisainál, Kurznál és az SPÖ-t vezető Christian Kern eddigi kancellárnál.
A Die Presse szintén azt írta, hogy Ausztria tett egy lépést jobb felé. A politikai tájkép mindazonáltal most igazodott 2015-höz, amikor a kormánynak hosszú időn át a “csendes parlamenti többséggel” szemben kellett cselekednie az országot sújtó migrációs válságban.
Az SPÖ-nek a jobboldali liberális lap szerint meg kell újulnia, és készülnie kell az ellenzéki szerepre, hiszen a néptől nem kapott bizalmat a további kormányzásra.
A Die Presse úgy véli, hogy az FPÖ kemény tárgyalópartner lesz, sok személyi és tartalmi követeléssel, amelyeket Kurz nem teljesíthet maradéktalanul.
A középtől balra álló Kurier című lap leszögezte, hogy Kurz elérte célját, de ezzel a választási eredménnyel nem lesz könnyű megvalósítania azt a szándékát, hogy teljesen megújítsa a kormány tevékenységét.
Az FPÖ saját szempontjából ideális eredményt ért el, amely javítja a párt vezetőjének helyzetét az ÖVP-vel folytatott kormányalakítási tárgyalásokon.
Az SPÖ-nél a Kurier szerint az egyik nagy kérdés, hogy lesz-e vezetőváltás. A választás előtti napokban sok találgatás keringett Kern lemondásáról, de az a tény, hogy a párt megismételte a legutóbbi, 2013-as választáson elért eredményt, változtathat ezen a szándékon. Maga Kern a voksolás után azt mondta, hogy vállalja a felelősséget, de egyelőre nem tudni pontosan, hogy ez mit jelent.
A Wiener Zeitung című lap arról írt, hogy Kurznak most már egyértelművé kell tennie, hogy pontosan milyen nagyívű változtatásokra is készül, amelyeket a kampány során folyamatosan emlegetett. Nemzetközi partnereinek pedig azért kell magyarázkodnia, hogy miért készül koalícióra lépni olyan párttal, amely nemrég még arról beszélt, hogy Ausztriának ki kell lépnie az euróövezetből.
A hosszú időn át kormányzó SPÖ esetében pedig az a kérdés a bécsi lap szerint, hogy ellenzékben képes lesz-e megújulni.
Az Österreich című néplap szerint amennyiben a hivatalos végeredmény is igazolja, hogy az SPÖ végzett a második helyen, még nem zárható ki egy SPÖ-FPÖ koalíció sem. Sebastian Kurznak a győzelemmel nagy kő esett le a szívéről, hiszen az ÖVP a 2000-es évek eleje után ismét kormányfőt adhat – tette hozzá. Az Österreich is megemlítette, hogy az osztrák politikai tájkép megváltozott, a jobboldali pártok megerősödtek.
7. frissítés: Orbán gratulált
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke levélben gratulált Sebastian Kurznak az Osztrák Néppárt vasárnapi választási győzelméhez - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője hétfőn az MTI-vel.
“A tegnapi eredmény egyértelműen megmutatta, hogy a választópolgárok többsége Ausztriában is a biztonságot és stabilitást garantáló, értékelvű politika mellett teszi le a voksát. Bízom benne, hogy az eredményes kormányalakítást követően közeli szövetségesként és az Ön által is következetesen képviselt keresztény-konzervatív értékek mentén tudjuk erősíteni az országaink közötti együttműködést” – írta a Fidesz ausztriai testvérpártja elnökének Orbán Viktor, hozzátéve: sok sikert kíván a most kezdődő koalíciós tárgyalásokhoz.
Szabad kezet kap a koalícióalkotáshoz
Sebastian Kurznak, az ausztriai parlamenti választáson győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökének szabad keze lesz a koalíciós tárgyalásokon - erősítették meg a párt köreiből hétfőn az osztrák közmédia, az ORF jelentése szerint.
Az ÖVP megnyerte a vasárnapi előrehozott választást, de 31,6 százalékos eredménye azt jelenti, hogy a parlamenti többség megszerzéséhez koalíciós partnert kell keresnie. Erre legalkalmasabbnak jelenleg az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) tűnik, amely valamivel több mint 26 százalékot szerzett a becsült végeredmény szerint.
Kurz azonban, aki valószínűleg az ország új kancellárja lesz, már nyilatkozott arról, hogy a koalíciós egyeztetéseket csak azután kezdi meg, ha meglesz a választás hivatalos végeredménye. Ez csütörtökön várható, mint ahogy az is, hogy Alexander van der Bellen köztársasági elnök megbízza Kurzot kormányalakítással.
A becsült végeredmény szerint az ÖVP eddigi koalíciós partnere - a korábbi vezető kormánypárt -, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) ugyan néhány tizedszázalékkal többet szerzett a választáson az FPÖ-nél, de a hagyományos nagykoalíciót alkotó partnerek előzetesen azt jelezték, hogy egyelőre nem kívánják megismételni a közös kormányzást, amely tavasszal éppen a kettejük közti politikai nézeteltérések miatt szakadt meg és vezetett előrehozott választásokhoz.
Sebastian Kurz egyébként már korábban értésre adta, hogy személyesen kíván dönteni a további koalícióalakítás ügyében, mint ahogy szinte minden más személyi és tartalmi kérdésben is, amelyet pártján belül hoznak. A mindössze 31 éves politikus ezzel a feltétellel vállalta el a pártelnökséget, nem sokkal a választások előtt.
Az ÖVP vezetősége egyébként – eltérően más pártoktól – nem ülésezett hétfőn, a párt vezetői a választás után pihenőnapot tartottak. Az elnökség kedden ül össze, de – a már említett okból – érdemi döntéseket várhatóan nem hoz.
A néppárt legvalószínűbb koalíciós partnerei közül az FPÖ már korábban jelezte, hogy kész a tárgyalásra, és hétfőn Christian Kern kancellár, a szociáldemokraták vezetője is így nyilatkozott, feltételül szabva az esetleges kormányra lépéshez a szociáldemokrata párt már korábban meghatározott alapkritériumainak tiszteletben tartását.
Kiderült az is, hogy az FPÖ és az SPÖ nem zárkózik el attól sem, hogy – amennyiben az ÖVP-vel egyiküknek sem sikerül megállapodnia – egymással kössenek koalíciót. Ennek azonban egyetlen elemző sem ad komoly esélyt, mint ahogy a választási eredmény ismertté válása óta annak sem, hogy az ÖVP esetleg kisebb pártok csoportjával próbál szövetségre lépni.
Végre egy őszinte hang: "Strache Izrael barátja"
Izraelben vegyes érzelmekkel fogadták az osztrák parlamenti választások eredményét. A katonai rádióban hétfőn megszólalt a bécsi zsidó közösség rabbija, aki héberül elmondott beszámolójában elégedett volt a választások eredményével, és reményét fejezte ki, hogy a győztes konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) az Osztrák Szociáldemokrata Párttal (SPÖ), és nem az ÖVP-től jobbra álló Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) alakít majd koalíciós kormányt.
Júda Glick, a jobboldali Likud párt parlamenti képviselője viszont Izrael barátjaként jellemezte a szabadságpártot vezető Heinz-Christian Strachét, aki személyes találkozójukon megígérte neki, hogy kancellárrá választása esetén Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti az osztrák nagykövetséget.
Slomó Avineri, a jeruzsálemi Héber Egyetem politológia professzora a közszolgálati rádió reggeli műsorában az európai jobboldali előretörést elemezte, s hangsúlyozta a már kormányzó, vagy várhatóan kormányra kerülő jobboldali pártok „antiszemita gyökereit”, és arra intette az izraeli vezetőket, hogy „álljanak ellen a kísértésnek”, a baráti viszony kialakításának, még akkor is ha e pártok látványosan támogatják Izraelt a közös muzulmán-ellenesség miatt.
A Háárec című újság hétfői számában emlékeztet rá, hogy 2000-ben Izrael bécsi nagykövetének visszahívásával tiltakozott a jobboldali radikális szabadságpárt csatlakozása ellen az akkori osztrák kormányhoz.
(MTI - Index - HVG nyomán)
Kapcsolódó: