Amint arról beszámoltunk, a római S. S. Lazio labdarúgócsapatának szurkolói az elmúlt vasárnap olyan szórólapokat osztogattak, illetve transzparenseket emeltek magasba, amelyen Anne Frankot az örök rivális, az A. S. Roma mezében jelenítették meg. A jelenség magyarázata az, hogy az S. S. Lazio hívei az A. S. Roma csapatát, vezetőségét és szurkolóit zsidónak tartják. Menetrendszerű bocsánatkérések, elhatárolódások és fogadkozások következtek, ám ezúttal is homok került a gépezet fogaskerekei közé, mert a S. S. Lazio klubelnöke „kötelező mutatványnak” nevezte a római zsinagógában tett bocsánatkérő látogatását – írja az izraeli sport1. maariv.co.il, s tudósít a 20il.co.il hírportál.
Zoom
Az S. S. Lazio játékosai legutóbb Bolognában (fotó: S. S. Lazio honlapja)
E hét közepén az olasz labdarúgó-bajnokság első-, másod- és harmadosztályú mérkőzései előtt az Olasz Labdarúgó Szövetség, illetve az egyes klubok vezetőségének döntése értelmében Itália-szerte sor került az antiszemitizmus elleni látványos tiltakozásokra, amelyekről a „magyar” sajtó bűnös módon nem nagyon számolt be. A milánói Internazionale játékosai a Sampdoria elleni mérkőzés előtt a játéktéren gyermekeknek osztogatták Primo Levi olaszországi zsidó író magyar fordításban is több kiadásban megjelent Ember ez? című, Auschwitzban játszódó holokausztregényét, valamint Anne Frank Napjóját. Az Olasz Labdarúgó Szövetség rendelkezésének megfelelően minden mérkőzés előtt egyperces néma felállással is adóztak a szurkolók és a játékosok Anne Frank, illetve a zsidó holokauszt-áldozatok emlékének. A szövetség minden mérkőzésre kiküldte az embereit, hogy ellenőrizzék, a klubok végrehajtják-e a megemlékezést.
Zoom
Radia Nainggolan, az AS Roma középpályása Anne Frank Naplójával kedveskedik egy gyermeknek (fotó: EPA)
A szövetség nem véletlenül küldött ellenőröket a stadionokba, mert, amint később megtudtuk, voltak engedetlen csoportok, amelyek nem, vagy nem tökéletesen hajtották végre a felsőbb utasítást. A másodosztályú (Serie B) Ascoli szurkolónak ultrái például már jóval a Spezia elleni mérkőzés előtt bejelentették, hogy ők bizony nem hajlandók részt venni ezen a szertartáson: „Nem vagyunk hajlandók részesei lenni az olasz sajtó által megrendezett színielőadásnak. Az olasz sajtó a földrengés áldozatairól megfeledkezik, a mi halottaink emléke előtt nem tisztelegtek így”, olvasható az Ascoli szurkolói által kiadott közleményben. Az izraeli sport1.maariv portál beszámolója szerint az Ascoli ultrái be is tartották az ígéretüket, mert a „szertatás” kezdetekor elhagyták a lelátót, ám a többi szurkoló a helyén maradt, és még meg is tapsolta a megemlékezést. De nem csak az Ascoli ultrái nem vettek részt a „szertartáson”, hanem az S. S. Lazio, úgynevezett „északi szektorbeli” szurkolói sem jelentek meg a Bologna FC elleni hétközi mérkőzésen.
Zoom
Mauro Icardi, az Inter csapatkapitánya is a Naplót ajándékozza (fotó: Matteo Bazzi)
A Bologna FC elnöksége az S.S. Lazio elleni szerdai mérkőzésen az egyperces néma emlékezésre még azzal is rátett egy lapáttal, hogy a szurkolóknak a hazai csapat piros-kék mezébe bujtatott Anne Frank fényképét osztogatta. Mi több a vendégszurkolóknak, tehát a S. S. Lazio híveinek a bolognai Szent Lukács-stadion Weisz Árpádról (egykori magyar válogatott labdarúgó, a Bologna FC volt vezető edzője a múlt század ’30-as éveiben – H. J.) elnevezett szektorát jelölték ki a házigazdák. Bolognában ezen kívül a mérkőzés előtt Weisz Árpád fényképével díszített pólókat is osztogattak a hazai szurkolóknak. Az S. S. Lazio játékosai pedig Anne Frank fényképével és korunk „szent nyelvén”, angolul írt Nem az antiszemitizmusra! feliratos bemelegítő mezben futottak ki a stadion gyepére. Ez az előjáték azonban egyáltalán nem befolyásolta az S. S. Lazio játékát, mert jó mérkőzésen az otthonában győzte le 2:1-re a Bologna FC-t.
Zoom
Claudio Lotito, az S. S. Lazio klubelnöke (középen) a zsinagóga falán elhelyezett koszorúja előtt (fotó: EPA)
Az Ascoli ultráinak kivonulásánál is nagyobb bűnt követett el Claudio Lotito, az S. S. Lazio klubelnöke, aki - amint arról mi is hírt adtunk - Anne Frank fényképének vasárnapi átpingálása után népes küldöttség élén valóságos Canossát járt a római zsinagógában, s az ott elhelyezett koszorúra a többi között ezt íratta: „Zsidók, nektek vannak testvéreitek!” (Igaz, azt nem írta, hogy kik és hol – H. J.) Csakhogy a zsinagógába vezető úton Claudio Lotito a következőt mondta a küldöttség tagjainak: „Na gyerünk, essünk már túl ezen a mutatványon!” Egy jóakarója azonban rögzítette a klubelnök szavait, s megnyilatkozását néhány órával később a sajtó le is közölte. A hír hallatán római zsidó fiatalok felháborodásukban szerdán reggel a Tiberis (Tevere) folyóba hajították Lotito koszorúját.
Rossz fát tett a tűzre Sinisa Mihajlovic is, a Torino FC vezető edzője, a szerb labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, akitől a sajtó munkatársai szerették volna megtudakolni, mi a véleménye arról, hogy az S. S. Lazio szurkolói az AS Roma mezébe bujtatták Anne Frankot. A témát az újságírói kérdés idején már valószínűleg túllihegettnek tartó Mihajlovic lakonikus rövidséggel, s minden további magyarázat nélkül csak ezt válaszolta: „Nem hallottam az esetről. Nem olvasok újságot.”
Hering J. – Kuruc.info