Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzó és volt grúziai elnök nem akarja feladni magát az ukrán hatóságoknak, ehelyett szerda estére nagygyűlést hívott össze a parlament elé – ezt maga a politikus közölte szerdán Kijevben újságírókkal.
Ukrán hírportálok szerint kora reggel megtámadták az ellenzéki politikus híveinek sátrait, amelyeket a parlamentnél, a kormány épületével szemben fekvő parkban állítottak fel.
Az Ukrajinszka Pravda hírportál helyszíni beszámolója szerint rendfenntartók rontottak rá a tüntetőkre, utóbbiak közül többen megsérültek, pontos számuk nem ismert.
Szaakasvili a Facebookon azt írta, hogy szerinte őt akarták erővel elvinni, de "rossz sátorra törtek rá", nem arra, amelyben ő volt. A roham után a politikust támogatói a közeli Kijev szállodában helyezték biztonságba, a tüntetők pedig Szemen Szemencsenko parlamenti képviselő vezetésével hozzáláttak a sátraikat védő barikádok megerősítéséhez.
A rendőrség nem közölt semmit a reggeli rajtaütésről.
Larisza Szarhan, az ukrán főügyész sajtótitkára közben a Twitteren nyilvánosságra hozta, hogy konkrétan milyen bűncselekmények elkövetése miatt adtak ki körözést Szaakasvili ellen. Eszerint az ellenzéki politikust bűnszövetkezetben elkövetett bűncselekménnyel, hivatalos személyek elleni bűnelkövetőknek nyújtott segítséggel és utóbbiak bűnös tevékenységének fedezésével gyanúsítják.
Az ukrán főügyészség és az Ukrán Biztonsági Szolgálat munkatársai kedden házkutatást tartottak Szaakasvili kijevi lakásában, majd őrizetbe vették a volt odesszai kormányzót. A politikus hívei azonban megakadályozták, hogy elszállítsák őt onnan: betörték a rendőrségi mikrobusz ajtaját, és kiszabadították őt a járműből.
Őrizetbe vétele előtt Szaakasvili felmászott a lakását magában foglaló nyolcszintes ház tetejére, és azzal fenyegetőzött, hogy leugrik onnan.
Jurij Lucenko ukrán főügyész közben egy sajtótájékoztatón azt mondta: hivatalának bizonyítékai vannak arról, hogy Szerhij Kurcsenko, a 2014-ben Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt ukrán elnök környezetéhez tartozó oligarcha pénzeli az ukrán állampolgárságától megfosztott, jelenleg hontalan Szaakasvili kijevi tiltakozó megmozdulásait. A főügyész szavai szerint Szaakasvili erőszakos hatalomátvételre készül Ukrajnában a megbuktatott Moszkva-barát ukrán vezetőkkel együttműködve.
(MTI)